• 瀏覽: 11,858
  • 回覆: 152
+7
以後去日本旅遊,輻島是必去景點,所有人要去游泳。

日本每天賣緊輻射貨品到香港啦,海產、食品、汽車,之前個同事唔煙唔酒,生活規律正常,就係買日本車,食日本食品,唔夠幾年生肝癌打柴。

奸邪妖獸最愛文過飾非。

日日倒重想騙人

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 02:25 AM 發表

排污之前必須中和毒性和輻射,否則就不要排了,長期存放陸地,保護海洋。
幅射只能等半衰期

環保臭閪呢?炸唔知?

會唔會搞過十年核污水記念祭?

引用:
原帖由 前後抽插 於 19-10-2020 08:05 發表

幅射只能等半衰期
大陸核電科技係唔係先進過日本?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 08:20 AM 發表

大陸核電科技係唔係先進過日本?
未必,核電廠未遇過大地震唔知堅唔堅

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2020-10-19 02:38 AM 發表

咁當年至今,咁耐唔炸左切爾諾貝爾?
切爾諾貝利唔同,因為切爾諾貝利核電站係市中心,點炸喔,第一時間係疏散市民。而咁樣拖延左時間。所以蘇共方面使用人力 一邊撤走,一邊派人入去清理爆炸個輻射材料碎片。然後用大型紅毛泥加鉛蓋覆蓋住咯。

既然覆蓋住。咁就無需要炸了。

引用:
原帖由 chowcn 於 2020-10-18 09:00 AM 發表
日本媒體10月16日報道,在福島核災發生近10年後,該國政府將決定把逾100萬噸核污水入大海,預期在10月稍後會作正式公布。日本官員回應稱,政府仍未

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201016/393890814918397952927804.jpeg/gDWF_ZaEgCbNc0JjzB1JT0R7OMmMZxUNQ_Q9o0P0PaM?v ...
仆街日本仔唔L係人黎。。。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-19 08:28 AM 發表

切爾諾貝利唔同,因為切爾諾貝利核電站係市中心,點炸喔,第一時間係疏散市民。而咁樣拖延左時間。所以蘇共方面使用人力 一邊撤走,一邊派人入去清理爆炸個輻射材料碎片。然後用大型紅毛泥加鉛蓋覆蓋住咯。

既然覆蓋住。咁就無需要炸了。 ...
哦咁樣

排100噸核廢水的海,咁香港啲日本料理黃屍店咪仆哂街。。。

另我想係韓流怪客

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-18 23:47 發表
所以日本嗰啲海產,都唔好食咁多。
香港特別多人去日本玩,最喜歡去魚市場邊玩邊食。

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2020-10-19 02:38 AM 發表

咁當年至今,咁耐唔炸左切爾諾貝爾?
因為當年蘇聯派咗好多死士去切爾諾貝爾,做咗個金屬大棺材,封住幅射洩漏,所以唔使炸爐芯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]