• 瀏覽: 432
  • 回覆: 3
[隱藏]
美國國務院日前根據《香港自治法》發表報告,正式向國際金融機構發出警告,要求不再與包括特首林鄭月娥在內等遭到制裁的人士有商業往來,否則可能面臨二次制裁。這是繼財政部於8月公布制裁11名香港與內地官員及前官員後,美國再一次就香港議題有具體行動,而今次報告進一步提出更多制裁措施詳情。金融界立法會議員陳振英接受《香港01》查詢時指,近期有非在美國制裁名單內的高敏感政治人物(PEP),包括問責局長、副局長、常任秘書長及建制派立法會議員向他查詢,應否在不同銀行分散投資,例如開設不同戶口,相信是以備不時之需,但暫未見有人將資金大量轉往中資銀行的部署。



投資中國,喺中國開戶,將所有錢放晒落中國房地產,男C冇理由反對嘅!中國強大機遇處處呀嘛!點可以一邊叫後生仔返大陸,自己又唔返又唔投資中國呢?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/537111/美 ... p;utm_campaign=news



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
呢啲都係問題?識投資嘅都知道投資應該分散減少風險。


回覆 引用 TOP

老美啲所謂制裁, 痾尿都冇力.


回覆 引用 TOP

美國以為個個都要去美國,個個都要買美元,個個都要買美股。


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]