• 瀏覽: 6,887
  • 回覆: 64
+2
新冠肺炎疫情令今年初全香港陷入口罩搶購狂潮,有心人見市場有需求便開設口罩廠應付需求。原來現在全港最少有 200 間口罩廠,結果供過於求。香港口罩及防疫設備協會(HKMPPE)主席 Simon Chan

Wow,原來香港有200間以上口罩工廠?

有幾多間拎政府資助?

浪費幾多納稅人$$$$$$$$????

新聞來源連結:
https://sme.hket.com/article/2777878/【口罩廠悲歌】200間香港口罩廠爭食 存貨5000萬個走投無路近半廠3個月內結業

賣俾泰國啦,D學生起馬玩半年,not made in China

樣樣都一窩蜂鬥搶 唔執至奇...

用黎文屎

黃絲黑衣果啲,不了

引用:
原帖由 tinnit 於 2020-10-17 08:58 PM 發表
最慘佢地攞政府資助
政府又批俾佢地
一條生產線過百萬
常聽到口罩工廠都係得幾間
其他搞咩???

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-10-17 08:57 PM 發表
賣俾泰國啦,D學生起馬玩半年,not made in China
賣d俾印度
果度堅係嚴重

引用:
原帖由 tinnit 於 2020-10-17 08:58 PM 發表
政府有資助

引用:
原帖由 tinnit 於 2020-10-17 20:58 發表
一窩蜂諗住搵快錢,實死。

香港慣常現象, 食頭啖湯執到, 成棚跟風既就食屎.

引用:
原帖由 liuche01 於 2020-10-17 08:57 PM 發表
泰國政府唔會比佢地玩半年呢

腥港都係適合賣番魚蛋,雞蛋仔算

引用:
原帖由 雪花飄飄 於 2020-10-17 08:55 PM 發表
新冠肺炎疫情令今年初全香港陷入口罩搶購狂潮,有心人見市場有需求便開設口罩廠應付需求。原來現在全港最少有 200 間口罩廠,結果供過於求。香港口罩及防疫設備協會(HKMPPE)主席 Simon Chan

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2775000/2777878/2020octo15iET37_1024.jpg

Wow ...
因為美國不買香港貨但寫 MADE IN CHINA,
咁貴, 直接買大陸貨平60%.

引用:
原帖由 willy222 於 2020-10-17 09:46 PM 發表

一窩蜂諗住搵快錢,實死。
政府有資助
自己拎$唔多

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-17 21:46 發表

政府有資助
因為臨急近幾個月才大量生產,可能未達一些常見的標準例如FPE,但可以當成2線品折扣賣去外國醫院非緊急部門用。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]