• 瀏覽: 1,847
  • 回覆: 38
引用:
原帖由 Tenchi001 於 2020-10-17 06:11 PM 發表

所以根本就應該立法禁止佢地搶飯碗。咁講法起地盤唔想請外勞南亞人?人工又平又捱得苦,勁過本地人多多聲啦。
你講錯喇,好多南亞人做嘢走精面,並唔係你所講咁勤力。有南亞人嘅地盤一定多人偷嘢。

何止銀行,好多外資企業大佬位都冇香港人份,水浸眼眉仲未知,成日以為自己幾咁把砲,猛話大陸冇左香港唔得,繼續慢慢打痱滋啦

為藍C帶來夢寐以求的生活,唔只投行,所有其他行業高薪職位都好快被奪去

引用:
原帖由 注冊技工 於 2020-10-17 10:39 PM 發表

你講錯喇,好多南亞人做嘢走精面,並唔係你所講咁勤力。有南亞人嘅地盤一定多人偷嘢。
如你講咁差,唔會咁多人挺而走險去請黑工,你估細罪呀?
咁多外勞管制做乜,市場覺得外勞差自然唔會請。

上面一大班人見人比外人搶飯碗重起度冷嘲熱諷,香港唔玩完都唔得啦。

引用:
原帖由 man78912 於 2020-10-17 04:00 PM 發表
香港iBanker(投資銀行家)唔易做,內地人已佔半數。外電引述諮詢公司Robert Walters Plc的調查指,現時本港投行中,港人比

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/fd96ddefa946ceeaf039ded4bbe3c9b7/stheadline/inewsmedia/20201013/_2020101308425 ...
香港人才凋零,被人取代是意料之內

引用:
原帖由 man78912 於 2020-10-17 04:00 PM 發表
香港iBanker(投資銀行家)唔易做,內地人已佔半數。外電引述諮詢公司Robert Walters Plc的調查指,現時本港投行中,港人比

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/fd96ddefa946ceeaf039ded4bbe3c9b7/stheadline/inewsmedia/20201013/_2020101308425 ...
去毒果做財經記者

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2020-10-18 12:22 PM 發表

如你講咁差,唔會咁多人挺而走危去請黑工,你估細罪呀?
咁多外勞管制做乜,市場覺得外勞差自然唔會請。

上面一大班人見人比外人搶飯碗重起度冷嘲熱諷,香港唔玩完都唔得啦。 ...
你所講嘅理論免強成立,但實情係點你又點知。

新一代港人未揾錢已經識使錢講 live balance. 要準時收工無壓力,點入投行呀?要睇3個時區,又要同總部開會

普通話和英文好是必須的,港大學生最流利係粗口,平心而論內地生贏佢地九條街

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]