• 瀏覽: 17,795
  • 回覆: 14
+14

(新增內容)蘋果日前公佈iPhone12,內地網民紛紛變身「大判官」,狠批新設計、規格等範疇至體無完膚,反大讚國產手機。雖然罵得兇狠,但仍無阻內地消費者的熱情。昨日,蘋果官網開放預售,結果新機旋即被搶購一空,內地蘇寧網購平台亦大賣145萬部新機,再次反映身體最誠實的例證。

蘋果官網昨晚8時開啟預售,首批僅有iPhone 12 和iPhone 12 Pro 兩個型號。未幾即時有人反應無法付款。
蘋果官網顯示,iPhone12預計部份地區送達時間為10月23日;12Pro則預計2至3星期發貨。隨後,雖然蘋果官方商城仍可正常下單,但京東自營旗艦店已顯示無貨。

京東蘋果旗艦店在周四(15日)就開放預約iPhone 12,結果僅一天時間預約量就有超過100萬部。其中iPhone12的預約量最高,有超過82萬人,排第二是iPhone 12 Pro,預約量約有44萬人。至於iPhone 12 Pro Max及iPhone 12 mini則分別有24萬人及17萬人預約。

10月14日,蘋果發布iPhone12當日,蘇寧易購等國內電商平台上線預約。截至昨日傍晚6時,單在蘇寧易購iPhone12系列各個型號新品預約總量已突破145萬,其中iPhone12預約數量超過92萬,iPhone12 Pro預約總量達到52萬,最受歡迎的型號為iPhone 12 128G 藍色。
蘋果天貓旗艦店及蘋果官網對新機則實施限購,每款機型人均限購兩部。據綜合資料,兩款型號首批貨售罄所用時間較短,其中受歡迎的型號在一分鐘內已無法下單。
網民意見:
Sailiej:身體太誠實了
飛馳海邊:人傻錢多說的就是中國人!
北北的小尾巴0:嘴上說著不買???
PAWK:搶是選擇,罵是愛國
《中國基金報》
-----------------------------
=============================================================================

講到真金白銀,身體冇辦法唔誠實。你估真係買華為咩,壞咗都唔知佢有冇零件幫你整!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/china/20201017/24WWOBPYPBDOXHKSOJAJDSIAAA/

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-10-17 05:03 PM 發表

唔該自學下數學先啦
小學數都未計個掂!

引用:
原帖由 叻B仔 於 2020-10-17 04:28 PM 發表
14億人你賣咗145萬部,即係1%.
咁都要自瀆... 唉😞
小學數都未計得掂,唉!

引用:
原帖由 tom012345 於 2020-10-17 05:11 PM 發表

咁都要計錯 好難怪人唔自瀆 唔怪得人地話藍絲好易呃 連數學都唔識 陣間賣野100000蚊打個9折變左9000蚊
咩呀,香討人話讀得書少多數有腦㗎。

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2020-10-17 05:28 PM 發表

邊個挑戰邊個都未知
點會未知,28nm 擺明比7nm 大4倍,14nm 大兩倍。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-10-17 05:35 PM 發表
14億人145萬部...🤭
有6億人月入少過$1,000人仔,點買? 唔好計佢哋喇!

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-17 08:19 PM 發表

145萬部佔中國手機使用量是百分之幾呀?有無計下數?
呢個數字有乜意思?又邊個會有呢個數據?

要比較,就比較各品牌型號嘅手機去年,今年嘅銷量。

引用:
原帖由 zzhero 於 2020-10-17 08:45 PM 發表
點解有啲人可以咁蠢,話百幾萬部好少,但又唔認清事實,而家係講緊一日嘅時間,仲未計想貪平宜買來佬貨嗰啲
每逢有對大陸負面嘅報導,混淆視線,顧左右而言他係慣常做法。

引用:
原帖由 airair08 於 2020-10-17 08:59 PM 發表

其實呢淨係計旗艦機中國地區 "京東" 銷量P40 PRO  得15萬,小米15萬
嘩!差好遠喎,做乜咁唔愛國呀!

引用:
原帖由 木兆 於 2020-10-17 09:33 PM 發表
點解唔叫柒普禁咗去啫? 又要喺中國裝嵌
咪係,裝嵌呢啲咁高科技嘅嘢,唔幫你做睇你點死!

引用:
原帖由 BlueLeg 於 2020-10-17 09:58 PM 發表
蘇寧加京東首日已經售出超過245萬部,仲未計蘋果官網,加埋上台預約,可能單日過500萬,身體最誠實。
實在係超級誠實,口講乜都冇用,自家品牌都唔撐,走去搶購 iPhone。

引用:
原帖由 chardo 於 2020-10-18 09:17 AM 發表
其實身體最誠實係美國人,囗講要斷絕中國貨,2019年打左成年貿易戰,全年貿易逆差有3456億美元,美國人身體最誠實,美國人咁有骨氣,就唔好再用中國產品,D傻人成日睇毒果,睇到上晒腦,無晒獨立思考,井底之蛙 ...
我想問:美國人,包括 Donald Trump,幾時講過要斷絕中國貨?

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2020-10-18 09:56 AM 發表

口好似冇講,但行動有,你不如解釋下美國加中國關稅目的係乜
因為貿易赤字,源於長期不平等市場規限同埋稅率。

點解 Facebook 入唔到中國,Wechat 可以入美國?  點解中國抽美國汽車關稅高過美國抽中國咁多?

唔好當人哋係儍仔。

引用:
原帖由 BlueLeg 於 2020-10-18 01:32 PM 發表

145萬只係蘇寧,京東另有100萬,天貓、蘋果官網數量不明,全部沽清。
嘩!加速埋咪幾百萬?

【最愛蘋果?】iPhone 12中國訂單逾134萬,部份型號1分鐘售罄,分析指可獲40%中國5G市場。

編輯 :DARREN @ FORTUNE INSIGHT

October 18, 2020

蘋果iPhone 12系列在16日於香港及中國二地開放預訂服務,中國居民可以於官網或各大電商平台預購手機。據了解,中國網購平台京東商城及蘇寧易購等的 Apple 旗艦店預約人次多達134萬,部份型號更於 1 分鐘內售罄,不少中國網民都投訴預購情況誇張,無法下單。

Photo from 京東數據指出,蘇寧易購 iPhone 12 預約數量超過 92 萬,iPhone 12 Pro 預約數量達到 52 萬。至於在「京東旗艦店」已有 125.82 萬人預約 iPhone 12 系列手機,當中 iPhone 12 有 61.50 萬人預約、iPhone 12 Pro 有 31.82 萬人預約、iPhone 12 Pro Max 有 18.81 萬人預約,而 iPhone 12 mini 則有 13.69 萬人預約。

中國分析師指出,iPhone 12 系列恰逢中國 5G 換機潮,相信會穩佔中國2020 上半年 600 美元以上的智能手機市場的40%。

Photo from Apple在中國網民反應方面,據《新浪》指出,不少人表示「我根本擠不進去」、「買個手機搞了一個小時」等,更有網民不滿強調「你們這群騙子都說不買的!官網都卡成什麽樣了?」

Source: 綜合報導

Text by FORTUNE INSIGHT

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]