• 瀏覽: 21,247
  • 回覆: 209
引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-10-17 08:20 AM 發表

日本半導體科技企業當然想復仇霉國,東芝,松下都曾被霉國搞過
睇過之前光刻機發展歷史,原來當時設計同生產時,美國已經搞過日本禁止佢地參與同排除所有日本技術,搞到松下Sony同Nikon半導體從當初領先到而家已落後於美國。日本要有自己最先進既光刻機只能同中國合作,如果唔係日本半導體同中國一樣遲下會被美國控制。

熱賣及精選
引用:
原帖由 地獄硬硬的貓奴 於 2020-10-17 09:19 AM 發表

咁你都信。
只有立塲,不顧自身利益?

立塲可當飯食嗎?

不需開飯嗎?

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2020-10-17 08:29 AM 發表

晶片架構呢?芯片材料呢?封裝檢測呢?華為有排都唔洗做晶片,大陸市場都夠自定架構啦,咁都唔敢做
大陸停止稀土供應畀美國,美國佬咪一樣死

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-17 08:24 AM 發表

21世紀初,光刻機還是西門子和日本廠商的天下,
ASML 只是小公司,艱難生存,但此時,光刻機來到一個門檻,傳統的氣體法突破困難,這時同樣還是小公司的台積電的林性工程師提出了液體浸潤法,
已經在傳統氣體法投入巨資的日本廠商不願意改變方向,而ASML 反正落後,就積極和台積電合作,兩家公司攜手上演彎道超車的好戲,雙雙衝上了行業的頂峰。
現在是日本廠商翻身的好機會。 ...
光刻機初期研發由日本,台灣,歐洲,美國各大大公司出資合作研發。過程中遇到困難。其他公司紛紛退出。由少數公司追加經費最後成功。
你以為有錢就得?現在再重頭研發,唔係咁易。

美日聯手好過中日聯盟。與中國友好要先送上尖閣列島。

引用:
原帖由 地獄硬硬的貓奴 於 2020-10-17 09:08 AM 發表

過去歷史以看到,各方高科技合作一半,就會因政府施壓停止,目的就是浪費老共進步的時間,何況現競爭對手日本。會跟你研究那有咁好死呀,國內網民醒醒啦! ...
放心啦!中國人做生意,合作項目,有幾何蝕底。

老美情願扶持印度,都要打壓大陸,係有原因嘅!

合作則共贏,對抗則雙輸,做生意梗係向錢看啦,乜都政治化,並非資本主義的基本原則

咦? 突然間又唔提南京大屠殺?突然間又唔提釣魚台喇?轉彎真係快, 等我跟下先, 中日真係關係好好呀, 真係兄弟之邦呀, 中國平時施恩畀日本咁多, 日本終於肯回報喇

引用:
原帖由 mawongching 於 2020-10-17 08:18 AM 發表

日本的假新聞,日本仔老豆係美爸爸,研發成功一樣無用。反而吸納海歸自主硏發實事求是。
美國原子彈殺咗80萬日本人,你覺得日本仔會真心叫美國做老豆?

唔係話玩雲技術去芯片化手機咩?仲可行啦!

引用:
原帖由 香江人 於 2020-10-17 10:00 AM 發表

美日聯手好過中日聯盟。與中國友好要先送上尖閣列島。
美日聯手等於日本要一直做美國小弟,咩都要先問過美國。身為世界第三經濟體會想一直做小弟?

引用:
原帖由 白雲2014 於 2020-10-17 07:14 AM 發表

晶片製造離不開光刻機,日媒近日報道中國有意聯合日本科技巨頭共同研發光刻機的消息。分析指,這將為遭美國斷供的華為帶來轉機。據《日本經濟新聞

難怪 ASML 突然宣報不需美國批文 直接出口 DUV 光刻機

中芯可直接量產化 7-14nm 芯片 中日深化科研經貿合作 有助加快全球經濟復甦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com ...
日本奶佢老美多年,終於醒啦。

同中國合作始終係生存之道。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

美國只是不準其他國家,
台灣,日本,韓國買,
美國大開綠燈,美國優先

引用:
原帖由 車頭燈大師 於 2020-10-17 10:09 AM 發表

咦? 突然間又唔提南京大屠殺?突然間又唔提釣魚台喇?轉彎真係快, 等我跟下先, 中日真係關係好好呀, 真係兄弟之邦呀, 中國平時施恩畀日本咁多, 日本終於肯回報喇:smile_30 ...
利益大前提,經濟產業生死存亡之際,唔會理咁多家國情仇。

日本報復尾角了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]