• 瀏覽: 29,501
  • 回覆: 178
  • 追帖: 1
+3
二戰後日本仔都係靠吸收老美D知識和科技,然後轉化為日本科技和工業,造就1960-80年代的日本奇蹟。

但日本仔就被老美在1988年「廣場協議」玩謝了三十多年,

而家中國科技有料到,日本仔當然要趁機吸收中國的科技,企圖又將之轉化為新日本科技,想東山再起。

咪話我睇穿日本仔這籠嘢!

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-10-16 10:59 PM 發表
日本要賺大陸錢,雖然都仇視大陸,但唔會同錢作對。
我又唔覺日本仇視大陸. 只係二戰時, 日本做左啲衰野, 而家唔會/唔敢同中國坐同一條船.

日本防暴隊煩忙

哈  叫d 黃仔黃女 點算  又話各國想中國死
只有永遠嘅利益。沒有永遠嘅敵人

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-10-16 10:01 PM 發表
而家侵連任行業 全面看衰
之前押注係侵身上已經係ON9
係大選只係得返半個月既時間
參加一個擺明係針對中國既計劃
得澳洲同加拿大呢D白痴先會咁做 ...
仲有英國全壓

拒絕被尾角校監控。。。

日韓唔係on9嘅
萬一台海真係開戰
真係借地俾老尾打代理人戰咩
早早劃定界線留一線同大陸揸杷

一點都不怪,國際間是互相利用,早期站邊在美國,肥佬侵動用國力,現在連任成勢危,之後有什麼事預咗同拜登相討,再者,華為作出咗好多安全措施,及加強透明度,芯片打壓都巳經削弱華為競爭力,及叫價能力,分分鐘比之前更牴食夾大件,站到硬一硬無彎轉,硬比愛立信及諾基亞屈水魚。😎

日本從來口不對心.j小陣啦

叫手足情何以堪呢?文宣一定要淡化單野!唔好比港豬手足知道呀!

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2020-10-17 01:28 AM 發表

仲有英國全壓
英國而家已經縮緊
同拜登搭緊路

之前講過 英國今年脫歐
勢必令到蘇格蘭獨立公投更添變數
一旦英國無協議脫歐
加埋蘇格蘭真係過左公投
貝理雅同約翰遜一定會名留青史
不過係臭果隻

引用:
原帖由 pandan07 於 2020-10-16 09:56 PM 發表
中美網絡科技戰,美國國務卿蓬佩奧力推針對中國「清潔網絡」計劃,要求其他國家停止使用華為等中國網絡設備,並稱已有40多國參與。不過,日本雖然不用華為5G設備,日本傳媒報道,日本政府已告知美國,日本不會參

繼南韓後,日本又拒絶同肥蓬一齊玩「淨網」遊戲,係咪想作反?

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2778570?r=cpstn ...
所謂“清潔網絡” ? 其實是清潔其它國家?
美國還是繼續走後門?

引用:
原帖由 波濤性感的羊 於 2020-10-17 00:02 發表
條肥狗巳經好似香港曱甴黃狗一樣,氣數巳盡!淪為國際笑話!
死肥狗潔淨自己把口先啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]