• 瀏覽: 36,939
  • 回覆: 432
+7
引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-10-16 02:27 PM 發表
有份參與中國新冠肺炎疫苗測試的巴西,宣布只會考慮採購英國藥廠阿斯利康的疫苗,不打算購買中國疫苗。

中國藥廠北京科興生物目前正在巴西進行新冠肺炎疫苗的大規模臨床測試,不過藥廠在當地供應疫苗的計劃或會遭受阻滯。

巴西衞生部周三表明,聯邦政府只會考慮採用英國藥廠阿斯利康和牛津大學合作研發的疫苗,意味各地方政府將不會獲撥款購買科興生物的疫苗。

阿斯利康研發的疫苗上月因為有測試者不適,一度 ...
見蠅國仲咁多疫情, 仲有人有信心買佢地D疫苖, 市民要不要企出來話政府倒錢落海?

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-10-16 03:04 PM 發表
主要中國疫苗快了, 依家進行全民群體免疫, 差點成功, 到時疫苗錢都可以慳番!!
何況搵人試藥都係賺外匯捷徑
今次報價如一佰元枝,唔要,到你需要時二佰五十元。

引用:
原帖由 GP03SE 於 2020-10-16 04:03 PM 發表
巴西聯邦政府同巴西各洲政府一直就是精神分裂地運行中
美國一樣,紐約州政府同儍侵政府永遠對著干

無理由做完白老鼠唔順便買平價貨。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-16 03:41 PM 發表

聖保羅州獨立,咪可以自己買中國疫苗...
咁又唔使獨立先買到.
文中都有講, 州政府都買得起疫苗. 只係想話向聯邦政府claim錢啫.

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2020-10-16 03:56 PM 發表
如果係咁, 當初點解同意做試點?
即係冒左險做白老鼠, 但唔要成果?
咁又幾大方, 但如果放棄優先訂購權, 幾得白紙黑字簽授,
唔好一陣想買番貨果時又屈人無跟合約供應. ...
保險都唔買,冇疫苗嘅時候,巴西全國暴動都似

巴西咁你慢慢等下啦

多個國家吾駛去搶疫苗,其他國家都不知開心

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-10-16 04:04 PM 發表

美國一樣,紐約州政府同儍侵政府永遠對著干
CIA去搞人家內戰同顏色革命吧!

https://fortune.com/2020/10/06/c ... -sao-paulo-sinovac/

中蟈疫苗留番比十三億中蟈人啦
自己人都唔夠用仲要比其它國家?

引用:
原帖由 小小明星123 於 2020-10-16 03:17 PM 發表
你唔要咪慢慢等隻話有問題疫苗囉
巴西同美國都冇咩分別, 置國民生死不顧~

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-10-16 03:04 PM 發表

中國啲野係俾人嫌棄
都唔係,中國既漢奸咪多西人鐘意咯。

引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2020-10-16 04:10 PM 發表
中蟈疫苗留番比十三億中蟈人啦
自己人都唔夠用仲要比其它國家?
咩叫"中蟈人"?

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-10-16 02:27 PM 發表
有份參與中國新冠肺炎疫苗測試的巴西,宣布只會考慮採購英國藥廠阿斯利康的疫苗,不打算購買中國疫苗。

中國藥廠北京科興生物目前正在巴西進行新冠肺炎疫苗的大規模臨床測試,不過藥廠在當地供應疫苗的計劃或會遭受阻滯。

巴西衞生部周三表明,聯邦政府只會考慮採用英國藥廠阿斯利康和牛津大學合作研發的疫苗,意味各地方政府將不會獲撥款購買科興生物的疫苗。

阿斯利康研發的疫苗上月因為有測試者不適,一度 ...
🤔我來猜猜原因。

1.巴西有份測試多國疫苗,是世界信心保證,最徍用戶,全世界都看他選用甚麼產品,所以才發新聞稿話買英國,其實暗地裏買中國,以防其他國同他搶,騙了全世界。

2.英國發生意外後減價,比中國的疫還平,
而且效果一樣,所以選英國。

3.巴西政府其實有份參與英國的疫苗,所以先買自己的貨品優先。

4.因為他幫中國測試疫苗,所以中國會免費比一定的數量疫苗給他,不用購買了,可以出錢買買其他貨品,如名牌子英國,等人民多些選擇。

5.中國貨比較多,幾時訂購都可以,
英國貨比較少,所以一開頭要先搶賺先,過後無得賺買。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]