• 瀏覽: 21,871
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
飲食同零售都大量舖頭執笠 旅遊業好難唔執

和你飛 堵機場任務 目標癱瘓機場

林奠手足隔離14日 成功達標

裝修藍店中資

有人確診就14日停業令 搵人消毒 又達標

光復上水行動 趕走水貨客

隔離14日 冇大陸客敢黎 林奠又成功爭取

罷課行動 無限期停課 又成功達標

罷工行動 全民無薪假 裁員 又成功

罷市行動 美容 桑拿 酒吧 健身室 等全部停業

早知係咁 佢哋全民坐高鐵去武漢走轉 肺炎魔法 先係終極武器 仲唔駛著草去台灣 唔會犯法比人拉 完美達到時代革命效果

終於止暴制亂 但差唔多係冇任何方法可止疫制亂

點解唔結業,完全不明!

引用:
原帖由 bestwin61 於 2020-10-18 07:00 AM 發表
全民派錢或者派入MPF 戶口,官商勾結
可以全民派錢,但入MPF戶口冇經濟效益。派錢目的是幫助現在所需,並非增加儲蓄

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-10-16 01:23 PM 發表
政府早前推出兩輪「保就業」計劃助本地企業紓困,但暫未知會否有第3輪。本港旅行社業界一項調查發現,逾8成受訪旅行社表明如政府不推出新一輪「保就業」,很可能會進行裁員,籲政府繼續為旅遊業及其他特別困難的行

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2775000/2778249/20201016JHD003__ ...
唔係唔執吓嘛!

引用:
原帖由 709394959818 於 2020-10-18 12:55 AM 發表
執左去啦。
十分贊成執咗去!當有錢可賺時自然有人做!

引用:
原帖由 日照雷門 於 2020-10-18 09:10 AM 發表

可以全民派錢,但入MPF戶口冇經濟效益。派錢目的是幫助現在所需,並非增加儲蓄
呢個傭政府不會再派錢只會搬龍門

其實作為納稅人,我覺得係要幫,不過吾應該老馮咁一定要幫,還要幫到底

引用:
原帖由 billy80 於 2020-10-18 01:14 AM 發表
內地遊客嚟到俾曱甴打罵,又冇健康碼,保你十年都唔掂,叫曱甴養旅行社囉!
冇晒內地客真係食得屎,講真疫情喺外國咁勁,就算外國人有健康碼過嚟我都覺得好危險囉,唔好過嚟播毒。

輸打贏要就是現今香港特色,真心去面對困難同逆境啦!唔好再信黑心人的廢論才是正路

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-10-18 07:50 發表

日本係首選 架佬出名要求高 佢哋多過我地咁多

我又唔覺得開左會多人中招

社交距離 確診群組 香港人都唔會真係痴埋去日本人度啦 除非日文叻 同日本確診朋友同檯食飯 但實際根本係各有各玩多 侍應 廚房又戴左口罩

感染風險 本地高於外國 最主要係 感染途徑多數出於群組聚會 3唔識7 語言不通 點會除罩傾計? ...
香港第一個新冠好似就在日本,中左唔會醫你。

要幫到幾時?暫停營業都係無可耐何,無理由要政府無限期幫業界支薪,況且好多行業都有相同問題,幫旅遊唔幫其他又嘈!其實真係冇乜辦法,一旦開放旅遊隨時又爆到七彩,真係要等疫苗面世才可解決!

引用:
原帖由 sowina 於 2020-10-18 10:14 AM 發表

冇晒內地客真係食得屎,講真疫情喺外國咁勁,就算外國人有健康碼過嚟我都覺得好危險囉,唔好過嚟播毒。
尤其係美國, 歐洲大部分國家, 印度, 印尼, 菲律賓等嗰啲。

引用:
原帖由 日照雷門 於 2020-10-18 09:10 AM 發表

派消費券, 規定持券人要喺一定時限內消費, 咁仲有效益。

有眼睇都睇到,自從黑暴,鬼有人嚟香港,只不過今次用病毒做借口😡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]