• 瀏覽: 16,871
  • 回覆: 231
  • 追帖: 1
+18
引用:
原帖由 74x 於 2020-10-15 04:53 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,及旗下國泰港龍航空傳一周落實大裁員計劃,下周起向員工派大信封!國泰...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201015/photo/bkn-20201015135851279-1015_00822_001_01b.jpg?20201015160254

已拖左大半年,其實都唔應該再拖下去吧,始終無需求

...
炒都唔比
野蠻到咁 ?

引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2020-10-15 05:16 PM 發表
聯署四千幾名字飛雞就一齊炒晒

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-10-15 11:37 PM 發表

一次過炒L晒,用1/3價錢請內地靚女仲化算,一次過脫胎換骨!
你覺得國內幾間航空公司空姐人工連國泰嘅1/3都冇?如果國泰只用依家1/3人工去請,真係可以請到國內女仔?

引用:
原帖由 龍虎風雷 於 2020-10-15 11:37 PM 發表

一次過炒L晒,用1/3價錢請內地靚女仲化算,一次過脫胎換骨!
支持

引用:
原帖由 方外野士 於 2020-10-15 10:43 PM 發表

國太班高層都預左短期經營非常困難。
所以先連停薪留職都唔考慮。

唔好話飛雞,我諗班管理層都要炒十幾二十個先得。

唔係既話,邊個敢買國太股票?

🙉🙉🙉 ...
管理層最多交一個半個做樣,仲要大大隻肥雞去送走(每人至少攞幾百萬走)

呢4千多僱員先前有無參加罷工先? 又想留低但又唔開工叫人點留用? 留低來之後又唔開工白出糧

快能d啦
攬炒希望成真啦

黃絲黑衣講攬炒,結果願望成真

今年二月四日的新—-罷工逼封關行動浪接浪,國泰港龍最快下周日(9日)行動!罷工逼資方全面停飛內地。港龍航空公司空勤人員協會總幹事施安娜指,現收集的九百份問卷中,有九成是支持罷工。

反送中香港民眾在今天發起「三罷」運動,要求港府回應5大訴求,在罷工前已有多位航空業人員表態響應,今日國泰、港龍航空有至少2000人請病假,約170航班取消,地勤人員也有數百人請假,機場快線香港站與九龍站的部分預辦登機櫃檯暫停服務。

5大訴求仍未回應,支持繼續😆

引用:
原帖由 74x 於 2020-10-15 04:53 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,及旗下國泰港龍航空傳一周落實大裁員計劃,下周起向員工派大信封!國泰...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201015/photo/bkn-20201015135851279-1015_00822_001_01b.jpg?20201015160254

已拖左大半年,其實都唔應該再拖下去吧,始終無需求

...
吵曬啲之前罷工那批曱甴就 very good 啦!

仲未炒咩?不如賣盤啦,一乾二淨

和你塞,報應來到

斬左4千人咪止血囉🤣🤣🤣

引用:
原帖由 ayayay6 於 2020-10-16 12:28 AM 發表
反送中香港民眾在今天發起「三罷」運動,要求港府回應5大訴求,在罷工前已有多位航空業人員表態響應,今日國泰、港龍航空有至少2000人請病假,約170航班取消,地勤人員也有數百人請假,機場快線香港站與九龍站的部分預辦登機櫃檯暫停服務。

5大訴求仍未回應,支持繼續😆 ...
果2000病假同果幾百地勤會先行一步!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]