• 瀏覽: 12,905
  • 回覆: 162
+3
立法會轄下18個事務委員會今日(15日)選舉正、副主席,首個選舉是發展事務委員會,民主派繼續以提名及提出規程問題方式「拉布」,民主黨議員許智峯更在投票箱搶走3張選票,主持選舉的謝偉銓指要稍後處理事件,需重發選票以確保選舉公正,而建制派「班長」廖長江指事件嚴重,要求謝責成秘書處報警處理。

為防泛民繼續拉布,謝偉銓劃線限制提名程序,泛民不滿並在座位叫囂,大鬧謝是「斯文敗類」,謝無視並繼續宣讀候選人姓名。其後許智峯及黃碧雲衝出主席台抗議,被保安包圍並返回座位,秘書處於混亂中繼續派發選票,惟許之後於票箱搶走3張選票,謝指要稍後處理事件,需重發選票以確保選舉公正,而建制派「班長」廖長江指事件嚴重,要求謝責成秘書處報警處理。

參選人有盧偉國及10名非建制派議員,盧偉國以32票當選主席,於約40分鐘內完成主席選舉,超出原訂半小時的會議時間,要留待下次會議選出副主席。至於緊接舉行的公務員事務委員會主席選舉,則由工聯會議員郭偉強當選主席,副主席選舉亦留待下次會議舉行。

及後保安事務委員會主席選舉,於半小時內完成,總共有17位議員被提名,包括陳克勤及16位泛民議員,陳克勤以27票成功連任主席一職,副主席選舉亦留待下次會議舉行。

許智瘋, 真係瘋, 賊性難改

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201015/bkn-20201015145445547-1015_00822_001.html

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
香港究竟仲有無法律架,呢條許智峯三番四次搶嘢,都無事嘅,反中亂港嘅人係有特權?唔怪香港變到一劈屎咁啦!啲人又不似人,個個都殘暴無腦,事非顛倒

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-10-15 03:59 PM 發表
香港究竟仲有無法律架,呢條許智峯三番四次搶嘢,都無事嘅,反中亂港嘅人係有特權?唔怪香港變到一劈屎咁啦!啲人又不似人,個個都殘暴無腦,事非顛倒 ...
反中亂港先有假髮狗放生,其他人係得重判。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-10-15 03:59 PM 發表
香港究竟仲有無法律架,呢條許智峯三番四次搶嘢,都無事嘅,反中亂港嘅人係有特權?唔怪香港變到一劈屎咁啦!啲人又不似人,個個都殘暴無腦,事非顛倒 ...
有法律但9官包庇

自稱民主派,但係又破壞選票。普通人做民,佢做主

呢條杏加橙搶野成性,拉佢去打靶就啱

香港太多冇腦選咗呢班犯民,犯民上位市民吔蕉

毒媒犯民政棍不斷將每樣事政治化,製造更多反政府市民反政府而獲取紅利(選票),香港人冷靜思考下我們需要什麼?呢d政棍為社會民生又做過什麼?不要淪為犯民政棍利用上位嘅工具。

有呢d議員,香港掂會太平

甘都唔報警?! 唔係甘弱呀?!

議員喎,我呸,衰過街邊阿伯

國安快做野

引用:
低能。咁叫議會抗爭。

係搶劫案。

引用:
原帖由 男E 於 2020-10-15 03:55 PM 發表
立法會轄下18個事務委員會今日(15日)選舉正、副主席,首個選舉是發展事務委員會,民主派繼續以提名及提出規程問題方式「拉布」,民主黨議員許智峯更在投票箱搶走3張選票,主持選舉的謝偉銓指要稍後處理事件,需重發選票以確保選舉公正,而建制派「班長」廖長江指事件嚴重,要求謝責成秘書處報警處理。

為防泛民繼續拉布,謝偉銓劃線限制提名程序,泛民不滿並在座位叫囂 ...
上次搶手機判成點呀?今次又重犯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]