• 瀏覽: 14,262
  • 回覆: 4
民主係共識,邊種民主係共識?
而大陸政府支持度遠比任何一個西方國家政府高。

幾百年前有班戇鳩傳教士黎到中國,話拜祖先係迷信。佢地識條撚。何況西方當時都用不同方法拜偶像,比起同年代中國更迷信。

宜家西方班政客一鬼樣。佢地自己下限低,唔改革自己,偏偏要走去要求人地。自己都搞唔掂民主,話人地無民主。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:27 PM 發表

你知我知系唔夠嘅,睇下六四晚會人數未減,港、台反中比例唔細也!
我所見的青年人,反中仍然系多數。
醫生唔會同病人講民主, 學校唔會同學生講民主.

唔識野既就唔好阻住人地做野.
識野既從來都唔會認為佢一定要說服到班傻仔, 講到咪講, 唔得咪算.
所有政權都係由暴力機關支持, 原因正正係咁.

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:39 PM 發表

哈哈哈哈!香港依家醫護講民主、學校大講民主。黃絲講民主、藍絲都系講緊民主。死未?
所有民主, 都係做事既人內部講.
有權有責,中國式民主就係集體決策,集體實行,集體負責,但唔關事既人行埋一二邊。無份做既出乜野聲?

解放軍講基層民主, 個個兵都有聲出, 打到國軍一仆一碌. 當然打贏國軍無乜好認叻.
原先垃圾級戰鬥力既國軍換左解放軍一套制度, 係韓戰同樣打到英軍美軍聞風喪膽, 打到韓軍未戰先潰
解放軍韓戰最恐怖既係神出鬼沒,美軍無壓到性既科技、後勤同火力優勢的話,早就比解放軍趕落海了
點解解放軍可以神出鬼沒?因為可以化整為零,同時可以貫徹戰術
唔好睇少呢一點,一隊軍隊拆散晒,無任何遠距離通訊手段,其他軍隊黎講,同潰散無分別,就算好似皇軍咁好戰,同樣會因為無法配合比人分化消滅,偏偏解放軍就係靠呢招起家。
點解可以做到?民主呀。個個兵都有聲出,都知自己要做乜,都為集體決定負責。唔會無左上級就變遊魂

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 10:09 PM 發表

你講緊爭取民主?
連建制都系。依家香港冇政客話推崇一黨專政。
特首不可以屬任何政黨,制度上早就排除左以黨執政。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-18 12:57 PM 發表

咩叫槍殺黑人X鎮壓叛亂?
而家林肯時代?
一些如謝偉俊之流嘅建制派貌似有識之士
散佈類似論述愚弄無知奴民
連自己講緊咩都未知 ...
通常有乜天災, 國民警衛軍去救災, 係要渣槍.

無事無幹的話, 點解成班人會咁笨實全日拿住幾公斤既鐵周圍走?
你呢D 戇鳩仔先係無知愚民.

呀係唔記得左你做左縮頭烏龜, 睇唔到tim.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]