• 瀏覽: 14,319
  • 回覆: 261
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-15 21:52 發表

所有民主, 都係做事既人內部講.
有權有責,中國式民主就係集體決策,集體實行,集體負責,但唔關事既人行埋一二邊。無份做既出乜野聲?

解放軍講基層民主, 個個兵都有聲出, 打到國軍一仆一碌. 當然打贏國軍無乜好認叻.
原先垃圾級戰鬥力既國軍換左解放軍一套制度, 係韓戰同樣打到英軍美軍聞風喪膽, 打到韓軍未戰先潰
解放軍韓戰最恐怖既係神出鬼沒,美軍無壓到性既科技、後勤同火力優勢的 ...
佢地講「一人一票天賦人權,冇人可以代替佢地選擇管治者」。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:39 發表

拉倒吧
其他地方根本只系零星時間
並沒有像北京一樣大規模
當初真的是全國性質共產黨真會倒台
當時我六歲,每到吃完晚飯就去看大學生做在東風車上遊行喊口號
要說全國一半人支持當時暴動,根本系吹牛 ...
應該上海、廣州、深圳都有,不過規模細好多。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-10-15 22:39 發表

拉倒吧
其他地方根本只系零星時間
並沒有像北京一樣大規模
當初真的是全國性質共產黨真會倒台
當時我六歲,每到吃完晚飯就去看大學生做在東風車上遊行喊口號
要說全國一半人支持當時暴動,根本系吹牛 ...
香港新華社員工,得一個支持鄧公。其他全部支持「民主」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 23:28 發表

香港新華社員工,得一個支持鄧公。其他全部支持「民主」。
搞到某新華社員工返廣州探親,因為帶咗好多錄像帶,要逐一由頭睇到尾,睇咗大半日。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:16 PM 發表

可惜佢地已經長大成人,唔使人喂。
有條件唔睬老豆。
放心,呢D人遲早會報落佢地既子女身上....

相信佢地會考慮移民,係既話你就要多加鼓勵佢地快D走.....

去到外國佢地就會有報應....

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:16 PM 發表

可惜佢地已經長大成人,唔使人喂。
有條件唔睬老豆。
咁咪好囉,慳返啲雀粟,自已食好啲。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 09:19 PM 發表

咁又唔怕,人會變;想當年我次次參加六四遊行,一心想中國民主。
好在我醒得早姐。
同路人

你仔女看甚麼報紙?
你老婆又睇邊份?

一個人對抗毒播真的不容易.

你不斷給他們真相, 也不及傳媒每天發放毒養份

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 03:06 PM 發表

兩個block咗,一個當我儍。除了等,就是等,等到中國真正雄起囉。果時唔使我多費唇舌了。
唔使爭論咪重好。

何為民主,我只知民權

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 01:51 PM 發表
起碼目前不會。
我個仔同女婿都系黃絲,佢地唔睬我,block咗屈濕與電話。我可以點?打七佢地?有用咩?女兒都系黃,不過費事理我的「政見」,當我儍嘅。
我可以點?
信仰可以改變,但一定要有使人改觀的「理由」。民主是港、台新一代的共識,在大陸也大不乏人。要改,請用「亊實」說服他們。

此消待彼長
尚未見文章
一黨真雄起
歸心不用強 ...
如真要收復台灣,相信沒有資訊先行流傳。
一打到位,直攻綠營中的行動派。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-15 10:37 PM 發表

佢地講「一人一票天賦人權,冇人可以代替佢地選擇管治者」。
放心...依家內地民眾知道西方的"一人一票"係萬惡之源,並不能選賢與能......

所以佢地仍然支持內地選領導仍然維持"等額選舉"制度去穩定社會......

引用:
原帖由 泉船 於 2020-10-16 04:41 AM 發表

如真要收復台灣,相信沒有資訊先行流傳。
一打到位,直攻綠營中的行動派。
依家綠營響度"扮驚"去賣芒果乾.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]