• 瀏覽: 14,335
  • 回覆: 110
引用:
原帖由 一個普普通人 於 2020-10-19 09:46 發表

專政並非一無是處...
人人當家作主...暫時看不到有那個國家是...
若說中國專政...
其他不說..光是應對新冠病毒就是因"專政"而成功...
黑貓白貓..捉到老鼠就是好貓...

其他國家政府內心即使幾咁認同中國方式..
也因...所謂民主...而...不能效法...

至於日後...再看吧..
...
唔系咁睇;新加坡民主體系的一黨專政、美國民主包裝下的一黨專政,不過畀特朗普顛覆咗,暫時做唔到專政。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 10:24 發表

大日本小則助佢得江山
大則救咗佢一命
赤共戰後親日仇美唔係冇理由
https://g.udn.com.tw/upfiles/B_HS/hsr123/PSN_PHOTO/019/f_17343019_1.jpg
中日明爭暗合,視美國為頭號敵人。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 10:26 發表

神經兄轉軚做台獨份子?
系呀!唔獨又點會武統?

神某等得不耐煩了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-10-19 10:29 發表

系呀!唔獨又點會武統?

神某等得不耐煩了。
希望香港都獨。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 11:26 發表

藉口係自己搵
唔好搞錯
係搵藉口等
唔係搵藉口開戰
你識條卵咩!
中央唔想武統,但系民意必須安撫,所以擺擺姿勢。
台灣真系獨就冇得揀嘞。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 11:24 發表

美帝擺明係程咬金
早些出手的話歷史要改寫
老毛收場要學林彪了
但不要自嗨日本陪你反美
你都睇得通?仲有盲人咩!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 11:30 發表

去自首識路嗎?
坐叮叮栢景台或維園落都咁近
呢的嘢留番你。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 14:17 發表

你犯法就你自首關我咩事?
語無倫次。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-19 15:23 發表

冰封三呎,非一日之寒。
要扭轉年輕人嘅立場,難。
可以做嘅只有等待,預備浪子回頭。

家陣嘅香港社會,有藍爸黃女,亦有黃母藍兒。
其實大家都係搞屎棍下嘅受害者。

最近我喺臉書

...
所以有個講法;戰爭是傳媒撩出來的。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 15:35 發表

你主張台獨港獨喎~
仲唔係犯法?
吹咩?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 15:36 發表

the soviet union...
英文咪又系語無倫次!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 14:15 發表

安撫你啊?
大6根本冇條件統治台灣。
武統系用口水?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 16:18 發表

soviet union shook the jar
they're responsible for the chaos in china
I'm totally with you
chicom fought kmt, poor fought the rich
fxxk ussr
你估你真系美國人?試下去美國,你賤過泥。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-10-19 16:27 發表

Is your time stuck in 30 years ago?
USSR is long gone!
How can a goner shake your jar?
Or, is your jar still shook after 30 years?
how did USSR shook your jar and keep you shaking until now?

...
民主教徒,唔系想當年就系想當然。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-19 16:57 發表

So that's how you comfort yourself and pretent you win?
ussr did shook the jar it's not 95搭8
nobody said it's still shaking you had to put words in my mouth to avoid the undeniable fact but then w ...
佢系表演緊「九唔搭八」。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]