• 瀏覽: 1,766
  • 回覆: 26

美國國務院周三正式警告國際金融機構勿與因打壓香港民主自治而受制裁的人士交易,否則會面對制裁。

國務院向國會提交報告列出包括特首林鄭月娥在內10名因打壓香港民主而在今年8月被美國財政部制裁的人士,指法例規定國務院須在60天內列出所有曾與他們進行重大交易的金融機構。國務院的報告沒有在制裁名單上添加新名字或點名任何可能受制裁的銀行和金融機構。不過,英美政界人士曾批評滙豐銀行和渣打銀行公開支持實施「港版國安法」。

美國財政部8月公佈的制裁名單,包括特首林鄭月娥、特首辦主任兼國安委秘書長陳國基、律政司司長鄭若驊、保安局局長李家超、前警務處處長盧偉聰、中聯辦主任兼國安事務顧問駱惠寧、警務處處長鄧炳強、政制及內地事務局局長曾國衞、港澳辦副主任張曉明、國務院港澳辦主任夏寶龍、駐港國安公署署長鄭雁雄。美國財政部說,林鄭月娥「須對執行北京政策,打壓(香港的)自由和民主進程負直接責任」。

根據美國的制裁行動,被點名制裁人士在美國的所有資產及權益、直接或間接擁有50%以上股份的公司均會被凍結及必須向財政部海外資產控制辦公室(OFAC)申報,除非得到OFAC發出特別許可,美國人均禁止買賣被制裁人士的資產及權益,亦不可向被制裁人士提供資金、商品和服務。

林鄭月娥曾在電視訪問中表示自己在美國並無資產,亦不嚮往到美國,「對於呢啲所謂美國要制裁本人呢,我都係一笑置之,嗤之以鼻。」

「港版國安法」6月30日深夜生效後,美國總統特朗普7月中簽署《香港自治法案》及一項行政命令,嚴厲制裁違反《中英聯合聲明》及《基本法》下中國對香港承諾的中方個人和實體,包括香港警方,並制裁與推行「港版國安法」官員及實體有業務來往的金融機構,包括禁止美國金融機構向被制裁的金融機構貸款。

路透社/《蘋果》資料室
===================================================================

美國又出招!  嗱,邊個金融機構同佢哋做交易就好自為之。唉!真係帝國主義亡我之心不死!

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20201015/L7M7P6NCKVDS7K3TE2B2NNXGZM/

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-15 02:59 AM 發表
真是 一個 笑話  
香港有一個咁様俾人制裁嘅特首,當然係笑話。

黃友柒到爆,又吹到14號有第二批名單成千人,點知errr

其實搞左幾q 耐,制裁依樣野到今時今日仲講緊。😂好q 悶啊。

其實搞左幾q 耐,制裁依樣野到今時今日仲講緊。😂好q 悶啊。

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-10-15 03:22 AM 發表
悶得過禁運稀土?

針唔拮到肉你唔知通唧!

坦白講,同恐怖分子國家打交道無興趣

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-10-15 03:28 AM 發表
坦白講,同恐怖分子國家打交道無興趣
所以美國咪要話 decoupling 囉?

引用:
原帖由 Domson 於 2020-10-15 03:08 AM 發表
黃友柒到爆,又吹到14號有第二批名單成千人,點知errr
邊個話有成千人?

美國就係想製造寒蟬效應,等香港官員害怕被制裁就唔敢去執法,等於癱瘓咗國安法。

大陸中央應該明確表示,一旦出現此情況,姐係香港無法處理到國安法,就要將案件全交由大陸京官審理。

美國唔收手再搞事就會將更多案件送中,俾歐美選擇想由香港法官審,定係由京官審。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-15 03:27 AM 發表

悶得過禁運稀土?

針唔拮到肉你唔知通唧!
稀土又關你事?
針拮到你肉咩?你邊度痛啊?
駛唔駛睇醫生?

引用:
原帖由 bily33644 於 2020-10-15 04:00 AM 發表
美國就係想製造寒蟬效應,等香港官員害怕被制裁就唔敢去執法,等於癱瘓咗國安法。

大陸中央應該明確表示,一旦出現此情況,姐係香港無法處理到國安法,就要將案件全交由大陸京官審理。

美國唔收手再搞事就會將更多案件送中,俾歐美選擇想由香港法官審,定係由京官審。 ...
嘩!呢啲搵自己人民做人質嘅思維真係得人驚!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-10-15 04:02 AM 發表

嘩!呢啲搵自己人民做人質嘅思維真係得人驚!
美國咁幫手送中,大陸如果唔領情就唔啱啦

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]