• 瀏覽: 8,094
  • 回覆: 126
+4
公民黨立法會議員郭家麒表示,如果政府強制進行全民檢測,只會適得其反,因為法律上醫生沒有權力要求病人作任何測試,如果違反醫學倫理,強迫病人作測試,可能會帶來負面影響。 他又說,現時香港有超過30類人士獲豁免檢疫,質疑政府未做好其他防疫檢疫措施,就強制進行檢測。他建議增加樣本瓶的派發點,例如所有衞生署和...

公民黨立法會議員郭家麒表示,如果政府強制進行全民檢測,只會適得其反,因為法律上醫生沒有權力要求病人作任何測試,如果違反醫學倫理,強迫病人作測試,可能會帶來負面影響。

他又說,現時香港有超過30類人士獲豁免檢疫,質疑政府未做好其他防疫檢疫措施,就強制進行檢測。他建議增加樣本瓶的派發點,例如所有衞生署和醫管局的門診、民政事務總署轄下諮詢中心、屋邨辦事處和區議員辦事處等,私家醫生應存有樣本瓶,以便隨時派發予病人。另外,政府亦可在全港18區增設臨時檢測中心。

醫學倫理?咩來?乜香港黑醫護有㗎咩?
香港仍然受疫情影響咪多謝呢啲已完囉!
仲有泛民幾時要講法㗎?逃緊生又唔使講法嘅?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1554690-20201014.htm?spTabChangeable=0

信玄學家定割包皮好

割包皮,醫療事故就叻

多鬼餘,咁之前唔量體溫唔比入商店,飯店,市場又得?政府系重視既話,一樣可以話,無健康碼入唔到去以上地點。。

唔做全民檢測已經帶來負面影響,唔知郭生有乜解決方法呢

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-14 02:53 PM 發表
公民黨立法會議員郭家麒表示,如果政府強制進行全民檢測,只會適得其反,因為法律上醫生沒有權力要求病人作任何測試,如果違反醫學倫理,強迫病人作測試,可能會帶來負面影響。 他又說,現時香港有超過30類人士獲豁免檢疫,質疑政府未做好其他防疫檢疫措施,就強制進行檢測。他建議增加樣本瓶的派發點,例如所有衞生署和...

公民黨立法會議員郭家麒表示,如果政府強制進行全民檢測,只會適得其反, ...
郭家麒意思係, 唔再檢測就係為香港帶來正面影響???
佢係特朗普鐵粉泥

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-10-14 02:56 PM 發表
割包皮,醫療事故就叻
GOOD NAME

咩負面影響?show到你班黑政棍無能?

如果政府係話每人派3000去私家做檢測, 
你睇下班乞醫係咪 "螺飯應"

引用:
原帖由 59804774 於 2020-10-14 03:01 PM 發表
有禽獸學者教獸,永遠寧日
絕對認同郭嘉琪係禽獸。

佢根本最想香港大爆發到時又可有藉口鬧政府

用公共衛生角度保障社會安全,立法全民強制檢測,問題一啲都唔大!😶

而家係測試,又唔係打疫苗

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-14 02:55 PM 發表
信玄學家定割包皮好
我信圓鶴加

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]