• 瀏覽: 1,141
  • 回覆: 23
+2
中國海關總署發言人李魁文表示,中國進出口逐季回穩向好,第2、3季按季增幅都超過1萬億元人民幣,按季增速達到雙位數。 至於9月以人民幣計,進出口及進口值都創新高。進出口值按年升10%至近3.07萬億元,進口值升11.6%至1.4萬億元,出口值升8.7%至1.66萬億元。 李魁文說,進出口由首季的大幅回...

至於9月以人民幣計,進出口及進口值都創新高。進出口值按年升10%至近3.07萬億元,進口值升11.6%至1.4萬億元,出口值升8.7%至1.66萬億元。

李魁文說,進出口由首季的大幅回落6.5%,到第2季微跌0.2%,第3季全面反彈7.5%。

他指,中國經濟發展及外貿進出口企穩向好勢頭將繼續鞏固,外貿發展韌性強、潛力足、迴旋餘地大,長期向好的發展趨勢沒有改變。

另外,外電根據海關總署數據計算,中國9月對美國貿易順差307.5億美元,首3季累計順差2185.7億美元。
______________________________________________________________________________________________________

中國經濟又崩潰.....

式向上爆升...

歐美印等就要在封城,限制措施或美國肺炎肆虐中間取平衡點..失業率向上升,GDP向下跌..一波強過一波...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1554443-20201013.htm

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
人人都爭住買國貨,咁天下歸心,人仔想唔升都難

中國人搵錢嘅能力, 其他國家係望塵莫及.

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-10-14 11:52 AM 發表
人人都爭住買國貨,咁天下歸心,人仔想唔升都難
兒登仔話有水份,但連兒登內部都好多人唔認同.
不過都係用負面眼光睇中國...
引用:
#4-HIBIKI-•23 小時前通常中國呢啲咁嘅數據,係有水份喺度
睇中國嘅數字唔需要太認真,一般將中共嘅數據打返個六折左右就差唔多

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-14 11:57 發表

要連登L認中國, 難過登天.

黃絲曱甴唯一出路是“填海 ”

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-14 11:57 AM 發表

登仔人就算九數,佢哋咁鍾意留喺井底都無計

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-14 12:21 PM 發表
又用時空門出口 
無錯啊,5G就係用時空門喺美國偷返嚟

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-10-14 12:16 PM 發表
呢年來全地球既國家得中國既經濟指數係上升既……可惜中國香港比班仆街賤種yc已完搞到一d汁都 舐唔到…… 二百萬黃絲唔滾出香港根本無未來只有等死…… ...
中國以長遠發展,5年計劃,盤算定未來15-20年發展..

高鐵代飛機,3000多架高鐵等於萬多架飛機運戴量,令歐美空巴波音難以坐大,石油消耗大減,油價難以向上...

太陽能電板(光伏)發電,今年發電成本已可和煤炭發電體齊,連印度呢一兩年都建左世界第一,二大光伏發電站..未來中國西部大把地方開發光伏電站,加埋超高壓傳電,未來發展中國家(尤其係非洲),中國大生意(中國佔光伏電板生產90%以上)...

新能源汽車,放tesla入中國,加強競爭,和要求新能源汽車數據傳俾國內做參考..
小鵬,蔚來,比亞迪有長足進步..近期輔助架駛,自動泊車,國內新能源汽車技術和tesla有競爭之力..
百度自動架駛亦在整裝待發...

加埋通訊既華為,中興...
和道路基建,建材等..

中國在提升發展中國家既必要物資,脫貧既基本要求上,可以供應全世界...

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-14 12:21 PM 發表
又用時空門進出口
機班同航班都小了一大節⋯螞碼搬家又封關?
貨物航運佔左80%..中國又和東盟有陸路,和歐洲有中歐鐵路,一列車已抵百架貨機貨量..

一集貨櫃船抵數萬架貨機..

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-14 12:04 PM 發表

要連登L認中國, 難過登天.
除非太陽西邊出來

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]