• 瀏覽: 9,140
  • 回覆: 166
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-14 10:06 AM 發表
肺炎今年初在本港爆發,數千名醫護發起罷工,要求「封關抗疫」。醫管局則多次表示會追究罷工,在 2 月已曾向相關員工發信,要求解釋「缺勤」理由。瑪嘉烈醫院放射科當時亦有數位醫生參與罷工,管理層事後要求部門主管馬嘉輝交出罷工醫護名單,但馬嘉輝拒絕。《立場新聞》獲悉,人事部近日向整個放射科逾 20 名醫生發電郵,一律視作曾參與罷工。醫管局員工陣線副主席羅卓堯則批評,人事部的做法是打壓。
「醫管局員工陣線」 ...
乜現在仲未嬲咩?
我們正在等緊你們辭職

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-10-14 10:16 AM 發表

拒絕交名單係舊聞, 後果係全體員工一律當罷工就係新料
有朋友係瑪嘉烈就係做放射科.
罷工就三幾個人,其他人收到信填"出勤返工".

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-10-14 10:11 AM 發表
咪炒囉!仆街政府!
炒就太仁慈了
如果有病人在黑醫護罷工時
病情惡化或死亡
就要呢班賤種黑醫護賠錢
賠完錢重要將名字公報於大眾眼前
等大家知道呢班禍港冷血狗係邊D人

一班黃綠黑庸醫護從業員 虛偽 堅離地   醉翁之意不在酒  追求政治目的 不擇手段 借口罷工,  實則曠工,怠工,  強逼其他人罷工;  咄咄逼人  偷口罩保護衣, 收埋病人記錄 擾亂工作場所  懶散鬥氣 好多病人失救延治而死????? 浪費保護裝備   越快用晒越好,  冇就唔使做,!!!!!! 黃綠黑醫護偷口罩保護衣畀暴民,   返工唔做嘢等出糧又阻人去做,    認錢唔認人, 日日插錯喉, 配錯藥, 斷錯症 睇錯片, 留低嘢,  跟進慢  醫死人 滾水淥baby,  要求多多 浪費裝備  消耗物品  不懂珍惜   香港醫護---shame on you

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-14 10:42 AM 發表

佢地集體吾撈, 點算?
政府一樣要跪
集體唔撈?
罷工都係三幾仟人就想攬炒全部醫護,曱甴大諗頭

咁嘅講法好似有啲誤導
依家係個前主管唔交名單
當局做法可以當係叫啲員工自己報返有冇邊日冇返工,如果冇返,原因係乜。
當然,我估當局會用可行方法間接核實。

呢個報導似係想挑起班冇罷工嘅員工嘅情緒,自動落場幫班罷工嘅打掩護,做「和你X」。

引用:
原帖由 larry64 於 2020-10-14 10:06 AM 發表
肺炎今年初在本港爆發,數千名醫護發起罷工,要求「封關抗疫」。醫管局則多次表示會追究罷工,在 2 月已曾向相關員工發信,要求解釋「缺勤」理由。瑪嘉烈醫院放射科當時亦有數位醫生參與罷工,管理層事後要求部門主管馬嘉輝交出罷工醫護名單,但馬嘉輝拒絕。《立場新聞》獲悉,人事部近日向整個放射科逾 20 名醫生發電郵,一律視作曾參與罷工。醫管局員工陣線副主席羅卓堯則批評,人事部的做法是打壓。
咁理直氣壯合法罷工, 為何不敢交出罷工名單?

引用:
政府就係迫全港醫護辭職,到時就明正言順引入國內醫護。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-14 11:34 AM 發表

打仗上戰場殺敵無問題,但而家係有人想班醫護送死就好有問題
你覺得係送死嘅,你可以辭職唔做架喎。
宜家 HA 唔俾人辭職咩?
呢啲西工,咪唔好做囉

將奸邪妖獸列作罷工處理,實在做得太好了。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-10-14 01:05 PM 發表

辭職搵你開飯?
要開飯嘅就收聲!
乖乖地聽公司話,咁就準時去打簿出糧!

好,全炒

引用:
原帖由 montejo 於 2020-10-14 11:17 AM 發表

立場仍然用…武漢肺炎………

佢要洗腦嘛。大家都明白。唔會理佢,免得浪廢自己時間同變腦殘。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]