• 瀏覽: 54,705
  • 回覆: 104
  • 追帖: 5
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-10-14 01:36 PM 移動
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-10-15 11:48 PM 發表

以前港督係3權控制,後來改咗少少
https://zh.wikipedia.org/wiki/英皇制誥_(香港)
英皇制誥賦予香港總督很大權力,對行政、立法及司法機關都有控制權,例如港督兼任行政局和立法局主席,及委任兩局除當然官守議員之外的全 ...
女皇是國家元首,但冇實權.  好多嘢只是以佢名義進行,唔代表佢有參與

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-10-15 11:48 PM 發表

https://zh.wikipedia.org/wiki/英皇制誥_(香港)
英皇制誥賦予香港總督很大權力,對行政、立法及司法機關都有控制權,例如港督兼任行政局和立法局主席,及委任兩局除當然官守議員之外的全 ...

統而不治

回覆 引用 TOP

引用:

英國憲法主要是不成文憲法, unwritten, 主要是以往的慣例,不是白紙黑字的法律. 這運作方式很難以中國大陸的思維去想象

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 長程大炮 於 2020-10-16 08:37 AM 發表

曱甴仔。香討主力寫中文嘅。柒到無倫
really?

引用:
原帖由 長程大炮 於 2020-10-16 08:39 AM 發表

中國人地方。唔識寫作文就死返尾國啦。中左肺炎唔好怨。
English courses are available in 工聯會, which are good for so-called "patriots".

引用:
原帖由 一生冇求 於 2020-10-14 01:35 PM 發表

你究竟識得幾多個英文字

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 08:51 AM 發表

靚抽
有本事特區政府咪唔L好簽發囉

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 09:06 AM 發表

咦.又唔扮西人啦!曱甴仔
有本事咪攞囉攞咗咪剪咗佢囉影底佢擺埋上嚟吖 ...
I have to accommodate those who cannot understand English. Why should I cut the HKID card?

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 09:06 AM 發表

咦.又唔扮西人啦!曱甴仔
有本事咪攞囉攞咗咪剪咗佢囉影底佢擺埋上嚟吖 ...
明唔明呀?唔明我講返中文

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 09:16 AM 發表

你都係做翻隻曱甴啦!番🐶唔啱你
原來真係唔識英文!陰公豬囉

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 09:19 AM 發表

唔9鍾意中國政府.你仲唔剪9咗印有中華人民共和國字樣嘅身份證正式去做尾🐶國民嘛!
I am a Hong Kong citizen and have had my ID card since 18! Why should I cut it?

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-10-16 09:22 AM 發表

咁你係一隻奶共仆街曱甴仔
今時今日,大陸人都講得幾句英文,點解你?

引用:
原帖由 小楊同學 於 2020-10-16 10:42 AM 發表

施政報告只是框架大方向報告
茅錯!唔知點解要押後

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2020-10-20 01:31 PM 發表

你真係吹水咁吹
點解錢要印英女皇/英女皇頭,你應該唔眀
你係第三個問此問題,請看本帖前面留言,佢地已俾我全部KO

加拿大錢都有英女皇頭,你覺唔覺佢有管過加拿大?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2020-10-20 01:31 PM 發表

你真係吹水咁吹
點解錢要印英女皇/英女皇頭,你應該唔眀
想知你讀書讀到乜程度?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]