• 瀏覽: 61,572
  • 回覆: 474
  • 追帖: 4
+26
其實林鄭知不知自己該做什麼?
今天的香港不是昨日的香港?
不是中國政策幫香港有用!
當日沙示,國策幫香港,無疑短時間內回復,但引伸了什麼?由米舖多過馬會,變成藥房,金行多過馬會!之後對水貨反感!一切一切!
不如認真面對或解決香港自身內部問題好過!
今曰的香港是自己香港人和你弄成!
錢可以解決就不是問題,但今曰的香港不是錢可以解決!

是但啦,佢都唔係服務香港人架啦。 報告係佢眼中之不過係施捨俾奴才香港人。

引用:
原帖由 au12300au 於 2020-10-15 08:30 PM 發表

總公司老細用自己心血及財力去開設分工公司的,
香港包含了世界各國資金及物業,
香港人經年的奮鬥得來的,
回歸幾乎無條件的,係兩回事。

如果你幾個仔困難時送了一個比人養,
四十年後個仔有毛有翼,你話要佢返來你身邊,他會完全廳你話嗎? ...
送個仔比人養?!
又係日本侵略戰爭對中國利多於弊嘅仆街曱甴歪理邏輯!

香港係中國香港!
中國政府對香港特區政府有絕對管轄權。
咁唔滿意勸你都係趁英美加澳台收曱甴早日走人喇!

引用:
原帖由 生果金 於 2020-10-15 09:25 PM 發表

送個仔比人養?!
又係日本侵略戰爭對中國利多於弊嘅仆街曱甴歪理邏輯!

香港係中國香港!
中國政府對香港特區政府有絕對管轄權。
咁唔滿意勸你都係趁英美加澳台收曱甴早日走人喇! ...
為何有回歸?以前香港去了邊?

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-10-14 11:04 AM 發表

乜叫君主立憲你都未知就出黎亂up, 可笑!
《皇室訓令》(英語:Hong Kong Royal Instruction) 同 《英皇制誥》(英語:Hong Kong Letters Patent;1843年-1997年)刀未聽過? 而皇室對香港總督和政府有絕對的控制權

引用:
原帖由 輪大碩士仔 於 2020-10-15 11:40 PM 發表

俾個實例女皇點控制香港?
以前港督係3權控制,後來改咗少少
https://zh.wikipedia.org/wiki/英皇制誥_(香港)
英皇制誥賦予香港總督很大權力,對行政立法司法機關都有控制權,例如港督兼任行政局和立法局主席,及委任兩局除當然官守議員之外的全部議員,可以違背行政局的決定而行事,亦可以不批准立法局通過的條例草案,並且有法官和官員任命權,可以隨時中止任何法官、官員和議員的職務。因此,立法局被稱為港督的「橡皮圖章」和「舉手機器」。後來制誥的修訂對總督的權力加入一些限制,例如按察司的罷免必須通過英國樞密院批准,以維護法官於執行公義的個過程中不會因為行政機關施加壓力而不能夠保持獨立及客觀,以及保持公眾對法院的信心。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-10-14 09:31 AM 發表
https://s.yimg.com/ny/api/res/1. ... /f56edc30-0cd6-11eb- ...
押後有乜問題?

引用:
原帖由 au12300au 於 2020-10-15 09:58 PM 發表

為何有回歸?以前香港去了邊?
"搶走人個仔" 同 "送個仔比人養"
識唔識分別?

打刧搶返黎嘅嘢,叫賊贓
明白嗎?

雖然我知道,要求黃畜曱甴有正常嘅思維邏輯根本係苛求!

條柒婆乜都唔做,中央焗住出手law

唔奇吖,習主席星期三在深圳的講話,部分與港澳有關,施政報告當然要配合,押後報告以作修改!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]