• 瀏覽: 3,638
  • 回覆: 50

「潮起大灣區,揚帆正其時」
——深圳經濟特區40年成就
為香港未來繁榮復蘇指明方向

今年係深圳經濟特區建立40周年,慶祝大會將於14日上午喺廣東省深圳市隆重舉行,屆時中共中央總書記、國家主席、中央軍委主席習近平將出席大會並發表重要講話。特首林鄭月娥已於12日下午率領特區政府代表團前赴深圳,出席深圳經濟特區建立四十周年慶祝大會。出席深圳經濟特區建立四十周年慶祝大會嘅代表團成員包括財政司司長陳茂波、律政司司長鄭若驊資深大律師、保安局局長李家超、政制及內地事務局局長曾國衛、創新及科技局局長薛永恆及行政長官辦公室主任陳國基等人。

深圳經濟特區成立40年嚟所取得嘅成就令世界矚目。10月11日,中共中央辦公廳、國務院辦公廳對外發佈《深圳建設中國特色社會主義先行示範區綜合改革試點實施方案(2020-2025年)》,再次賦予深圳喺重點領域同關鍵環節改革上更多自主權,支持深圳喺更高起點、更高層次、更高目標上推進改革開放。深圳係內地改革開放嘅排頭兵同探路者,由一個小漁村成長為擁有超過1300萬人口嘅現代化大都市,佢嘅飛速成長係中國經濟騰飛、國家快速崛起嘅一個縮影,一顆明珠,係一個令世界都感到震撼嘅奇跡。隨著中央《深圳建設中國特色社會主義先行示範區綜合改革試點實施方案(2020-2025年)》嘅頒佈,相信深圳等國家經濟特區將繼續成為國家深入實踐改革開放嘅引領者,帶領全體中國人民去實現「中國夢」。

「中國夢」內有深圳,亦有香港。香港與深圳之間只隔著一條深圳河,蜿蜒嘅深圳河見證咗香港與深圳嘅共同成長。依家,深圳河嘅北岸係深圳羅湖區福田區繁華嘅天際線,南岸則係香港新界北鬱鬱蔥蔥嘅郊外山野。中央關心深圳嘅經濟發展,同樣對香港嘅關心亦不遺餘力。喺香港遭遇反修例事件、出現社會動盪及政治危機之際,中央果斷出臺香港《國家安全法》,得以「一法安香江」。當香港爆發第三波肺炎疫情之際,中央出錢出力支持香港施行全民社區普及檢測計劃。喺經濟層面,喺中央嘅支持下深圳把落馬洲河套地區使用權移交香港,並發展落馬洲河套區「港深創新及科技園」,係整個香港科學園嘅四倍,依家正藉助粵港澳大灣區規劃嘅東風,成為繼前海之後深港科創合作嘅又一重要平臺。近日,特首林鄭月娥喺接受深圳新聞媒體專訪時稱,兩地喺新經濟、科創、醫療、教育等領域嘅合作「有著大量嘅機遇」,咁與黨中央國務院喺深圳經濟特區成立40周年關鍵節點釋放嘅重大利好政策形成咗呼應。可以預見,喺大灣區經濟發展嘅風潮下,兩顆中國經濟發展中嘅「明星」將不斷加速合作,迸發出最耀眼嘅光芒,開創下一個騰飛嘅四十年。

「潮起大灣區,揚帆正其時」。特首林鄭月娥稱,香港經濟要復蘇,離唔開同內地嘅融合。粵港澳大灣區建設正係新時代國家改革開放下嘅又一個重大發展戰略,係中國開放程度最高、經濟活力最強嘅區域之一,蘊藏嘅發展潛力令世界矚目,正係香港實現復蘇迫切需要嘅下一個「風口」。

回覆 引用 TOP

高薪職位冇能力管治香港………死左好過了……有面過深圳嗎

引用:
原帖由 樹下珍惜心事 於 2020-10-13 06:00 PM 發表

高薪職位冇能力管治香港………死左好過了……有面過深圳嗎
深圳改革關你西事咩,香港被你搞到臭港一樣啦,叫你上北京去勞改你呀,

回覆 引用 TOP

我認為香港要儘量和中國大陸脫鉤,如果不脫鉤,美國各種經濟制裁 /科技制裁就能把香港整得很慘

引用:
原帖由 天天原始的人 於 2020-10-13 06:01 PM 發表

我認為香港要儘量和中國大陸脫鉤,如果不脫鉤,美國各種經濟制裁 /科技制裁就能把香港整得很慘
別忘了美國還有最大絕招:國際通用石油交易結算貨幣

引用:
原帖由 冬眠珍貴的牛 於 2020-10-13 06:02 PM 發表

別忘了美國還有最大絕招:國際通用石油交易結算貨幣
人家中東國家願意用美元作為石油交易結算貨幣,這就是美國在國際金融體系上的真正厲害之處

回覆 引用 TOP

美國特別關照香港,卻被大陸盜取利益,如今美國震怒,深圳的好日子到頭了,到時一班磚家的理論就會顯得幼稚可笑。

回覆 引用 TOP

香港01 其實好偏頗

回覆 引用 TOP

這就是制度優勢!黃s唔會明白的,他們心目中得所謂的自由民主。

回覆 引用 TOP

話人媚共 自己咪媚洋 就好像我呢代追日本文化咪媚日囉 不做共奴

引用:
原帖由 寒冬不安的老爺 於 2020-10-13 06:05 PM 發表

話人媚共 自己咪媚洋 就好像我呢代追日本文化咪媚日囉 不做共奴
其實咪又係洋奴 又唔係老細 大傢伙計仔唔通會當住其他同事面前(問候老闆) 不過香港就是傻仔多

回覆 引用 TOP

生性啦……衰仔 怪自己老母 你能被人重用欣賞上到那位置頂住壓力……而唔發癲 唉!

回覆 引用 TOP

我唔想扣大帽子, 但呢篇評論水平的確麻麻。 幾天之內有80多萬人參與普檢, 咁嘅成績仲算差??

引用:
原帖由 江湖正水管 於 2020-10-13 06:07 PM 發表

我唔想扣大帽子, 但呢篇評論水平的確麻麻。 幾天之內有80多萬人參與普檢, 咁嘅成績仲算差??
如果我哋考慮到反政府政棍組織不斷造謠恐嚇市民, 呢個成績已算超額完成。 需知道 呢啲活動根本冇可能百分百參與, 反對派之前搞嘅所謂立法會初選又有幾多人呢

回覆 引用 TOP

香港人立場嘅分佈係客觀地存在 -- 58% 反中。對於嗰啲人你做乜佢都反對, 呢個同你做得好壞冇關係。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]