• 瀏覽: 1,267
  • 回覆: 17
熱帶風暴浪卡襲港,天文台今(13日)清晨發出8號東北烈風或暴風信號,預料黃昏至晚上考慮改發3號強風信號。8號風球下,大部分巴士路線暫停服務,只有少數巴士路線仍然行駛,不過一眾巴士車長在風暴期間,其實仍需返回車廠候命,以便在落波之後,迅速恢復服務。「香港公共交通智庫」專頁上載車長群組內流傳,巴士車長在車廠內候命的照片,引來大批網民為車長打氣。

巴士公司咁衰 返到去又冇嘢做 要成班員工戅居居等轉3號波

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/535249/浪卡風球-巴士車長堅守崗位回車廠候命-網民打氣-車長辛苦了

等侯命無野做都叫衰?

香港比人超越真係好L正常..., 因有太多唔L正常既人

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-13 05:05 PM 發表
等侯命無野做都叫衰?

香港比人超越真係好L正常..., 因有太多唔L正常既人
閣下日日尸位素餐 梗係唔覺有問題
難怪深圳GDP超越香港

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-13 05:08 PM 發表

閣下日日尸位素餐 梗係唔覺有問題
難怪深圳GDP超越香港
閣下講出咁廢既廢話,梗係出現左d問題...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-13 05:11 PM 發表

閣下講出咁廢既廢話,梗係出現左d問題...
算啦 你呢種冗員日日返工淨係玩手機睇股票都當做緊嘢 冇得救

香港職場冇嘢多 最多就係呢種廢人"扮工"當返工 仲衰過咬老綜

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-13 05:13 PM 發表

算啦 你呢種冗員日日返工淨係玩手機睇股票都當做緊嘢 冇得救

香港職場冇嘢多 最多就係呢種廢人"扮工"當返工 仲衰過咬老綜
算啦, 反中白痴好鐘意賊喊捉賊..

自己上網就當自己好日L偉大, 人地上網就當人冗員...

無樣野講得有道理過人...

引用:
原帖由 siuroy123 於 2020-10-13 04:59 PM 發表
熱帶風暴浪卡襲港,天文台今(13日)清晨發出8號東北烈風或暴風信號,預料黃昏至晚上考慮改發3號強風信號。8號風球下,大部分巴士路線暫停服務,只有少數巴士路線仍然行駛,不過一眾巴士車長在風暴期間,其實仍需返回車廠候命,以便在落波之後,迅速恢復服務。「香港公共交通智庫」專頁上載車長群組內流傳,巴士車長在車廠內候命的照片,引來大批網民為車長打氣。

https://cdn.hk01.com/di/med ...
因為一落波香港人就要見到部車係車站等佢地

standby 係有人工的, 巴士司機入職時應該知道行業規矩, 責任
另外, 其實打風唔係得巴士司機打完風要開工, 好多人係打緊風要開工的

有幾辛苦呀
講到咁偉大

電車司機也一樣,八號風球也要照上班

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-10-13 05:46 PM 發表
standby 係有人工的, 巴士司機入職時應該知道行業規矩, 責任
另外, 其實打風唔係得巴士司機打完風要開工, 好多人係打緊風要開工的
樓主睇嚟係唔個知或扮唔知,當然亦可能真係無知。

引用:
原帖由 lctj9 於 2020-10-13 05:46 PM 發表
好似而家兩間大xx打風都開?

天文台官僚尸位素餐,一成不變,個風細香港基本無風無雨,離香港四、五百公里又吹向西甘都掛8號,市民要揾食架!

唔駛打氣,第時巴士遲左到站唔好吊司機就得

主題標籤 #天文台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]