• 瀏覽: 1,728
  • 回覆: 17
+2
https://mil.news.sina.com.cn/wor ... znezxr5720921.shtml

以印度研發LCA戰機及ARJUN坦克的經驗,我對GHATAK的研發就不敢樂觀了。

印度出錢法國出貨,法國又抄左神經元,抄左幾多就唔知喇

其實是兩年前係YouTube 俾人笑的新聞

如今,印度又話要整b2喎

呢款飛機曾喺一年多前嘅試飛中墜毀。

引用:
原帖由 守住靈魂 於 2020-10-13 04:41 PM 發表
呢款飛機曾喺一年多前嘅試飛中墜毀。
曾經離地, 阿3已經當研發成功, 反正結果都係跌落嚟

報道稱,與“Ghatak”無人機項目相關的技術預計將實現100%印度國產,2018年曾有報道稱早期的原型機將採用俄羅斯制造的土星36MT渦扇發動機。但最新消息稱,預計到“Ghatak”無人機準備首飛時,印度將成功研發出國產發動機和相關技術。這款發動機將由印度與法國賽峰公司合作開發,這也是印法“陣風”戰鬥機交易的附加條款。

架機初初用俄羅斯引擎做原型機,到量產時印度將成功研發出國產發動機和相關技術。尼句好有問題。

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-10-14 12:25 PM 發表
報道稱,與“Ghatak”無人機項目相關的技術預計將實現100%印度國產,2018年曾有報道稱早期的原型機將採用俄羅斯制造的土星36MT渦扇發動機。但最新消息稱,預計到“Ghatak”無人機準備首飛時,印度將成功研發出國產發動機和相關技術。這款發動機將由印度與法國賽峰公司合作開發,這也是印法“陣風”戰鬥機交易的附加條款。

架機初初用俄羅斯引擎做原型機,到量產時印度將成功研發出國產發動機和相關 ...
可能個計劃係要五十年,到時俄國發動機都冇左,唯有用印度國產既頂上...

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-14 12:47 PM 發表

可能個計劃係要五十年,到時俄國發動機都冇左,唯有用印度國產既頂上...
印度好似冇造過渦扇發動機,要由0開始。

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-14 12:47 PM 發表

中國以前都係要研發一款飛機,立項後同時研發飛機和引擎,但往往飛機研發得8899但引擎拖後腿,過了幾年後不得不放棄項目。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-10-14 13:06 發表

印度好似冇造過渦扇發動機,要由0開始。
原本LCA要配短劍式,性能唔達標咪俾無人機用

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-15 11:53 AM 發表

原本LCA要配短劍式,性能唔達標咪俾無人機用
戰鬥機用的引擎好大部,又重,唔適合無人機用。

搞架戰鬥機好似科學怪人咁,樣樣都差d冇就用死人搭夠。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-10-15 11:56 發表

戰鬥機用的引擎好大部,又重,唔適合無人機用。
用得中推已係大型無人機啦

不過阿三嘅德性準時完成無咩可能

1986年開波搞到2014年收皮的GTRE GTX-35VS Kaveri 渦扇發動機

引用:
原帖由 機龍 於 2020-10-15 12:03 PM 發表

用得中推已係大型無人機啦

不過阿三嘅德性準時完成無咩可能
無外力幫助,基本無望

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]