• 瀏覽: 2,072
  • 回覆: 16
https://www.chinatimes.com/realt ... 004460-260417?chdtv

新設備專打衛星的導彈功能?定激光炮?定干擾器?

合理,
美國的ddg1000 的設計都想配備激光炮,想做到呢樣嘢,但佢的供電裝置眼高手低,衰咗

相反,055的供電系統比ddg1000 更先進,上電磁炮及激光炮冇問題!
一完成激光炮,一炮一隻衛星啦

引用:
原帖由 catcloud 於 2020-10-13 02:36 PM 發表
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20201012004460-260417?chdtv

新設備專打衛星的導彈功能?定激光炮?定干擾器?
內文的說法是,055艦上防空雷達具有長距離探測人造衛星能力,VLS可搭載類似美軍SM3的增程型長程防空導彈擊落人造衛星。

環時喺呢個時候, 漏少少風出嚟, 有驚告意味.

量子炮,超光速大炮,從地球直接擊中火星好奇號

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-10-13 11:27 PM 發表
光子力研究所最新發明?

艦載激光炮的功率還不能到反衛星的階段,好大可能是新蛋蛋

引用:
原帖由 asahi_kogaku 於 2020-10-13 08:15 PM 發表

內文的說法是,055艦上防空雷達具有長距離探測人造衛星能力,VLS可搭載類似美軍SM3的增程型長程防空導彈擊落人造衛星。
是指紅旗-26?但可惜的係暫無研發的進展流出

對付衛星用激光較為合理。

睇到笑死,唔睇嚇死,055可以用激光炮打衛星?其實知唔知激光武器弱點架?由海面用激光射到太空摧毀衛星?地球有大氣,雲霧架

引用:
原帖由 鋁隱 於 2020-10-14 12:31 PM 發表
睇到笑死,唔睇嚇死,055可以用激光炮打衛星?其實知唔知激光武器弱點架?由海面用激光射到太空摧毀衛星?地球有大氣,雲霧架
用左量子糾纏科技,就叫量子激光炮,遇到阻礙會𣊬移,呢樣嘢美國啲激光做唔倒,加上美國佬唔知道咩叫直流電,所以廢架

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-10-14 01:28 PM 發表

用左量子糾纏科技,就叫量子激光炮,遇到阻礙會𣊬移,呢樣嘢美國啲激光做唔倒,加上美國佬唔知道咩叫直流電,所以廢架
對對對, 領先美國二十年

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-10-13 11:27 PM 發表
中國軍方會聘請香港曱甴去刺探敵情,因為香港曱甴會遁地術(鑽下水道)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]