• 瀏覽: 4,617
  • 回覆: 4
+2
中國政府不智,
而家已經同美國佬反晒面,
呢個時候再同日本仔搞興有咩好處,
以為自己國家係世界霸主?1個對10個?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-10-13 05:26 PM 發表

安培話系區叫侵侵搞中國大陸,哈哈,甘快失益?中國五動手,日本仔就不會背后使陰招,甘幼稚
中國出船係鈎魚島有咩用?逗留2日就等於鈎魚島收番?

之前中國一直以為日本仔係最大潛在對手,所以習近平一直吾去逢問日本,
但問題而家世界最大霸主美國佬直接出來搞中國,
周圍印度,等都插一只腳,
而家你中國重係度以為自己係宇宙無敵?

完全無D大局思維!只係美國就已經被打到完全無得反手,

睇清而家自己面對的局面係幾甘惡劣!
改革開放的結果面臨極大威機!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-13 06:46 PM 發表

哈哈,寫住打住都係中文,仲要係白話化的中文,狗屁不通。。。

閣下如不承認自己係中國人,可以打英文、法文、拉丁文都得,你就不該用中文了。。。

香港討論區高學歷高學術人多的是。。。 ...
你不如說下反駁我的理據!
做人要識思考,如果只係做義和團只會害國害人!
凡是從大局去思維!

引用:
原帖由 呢個外圍的獅子 於 2020-10-14 12:42 AM 發表

國家智囊團的策略會不及你一個香港人?
之前毛澤東時代沒國家智囊團嗎?
為什麼又會出現大躍進,文化大革命甘的重大錯誤?

引用:
原帖由 呢個外圍的獅子 於 2020-10-14 01:08 PM 發表

你知不知什麼叫做“連鎖反應”?如果這些國家同時向中國宣戰,你以為其他國家會坐視不管?巴基斯坦和尼泊爾也早看印度不順眼了,泰國和柬埔寨也一直在防着越南,還有你覺得俄羅斯會閒着嗎?伊朗會閒着嗎?“敵人的敵人就是朋友”懂不懂是什麼意思?還有不要忘記幾十年前一窮二白的中國照樣打贏抗美援朝,抗美援越,越南戰爭,印度戰爭。如今中國的經濟實力,軍事實力,工業實力完全可以單挑這些國家。遠海我不清楚,但是在南海 ...
你天真過天真驕,
其他國家會幫中國?
從華為事件睇到晒啦!
美國佬真硬來,邊個國家夠膽堤供芯片俾中國?

真有戰事來,俄羅斯,北韓最多旁觀,巴基斯坦一樣!

吾好天真啦!

實力係美國超霸,
中國,俄羅斯,日本第二梯級
印度,法國,英國,德國第三:

中國可以單挑其他國家但美國還差很多

基本上美國佬常規武器可以挑戰全世界!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]