• 瀏覽: 12,100
  • 回覆: 239
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:16 PM 發表

我冇話保釣號羅就冇犯法喎
但呀牛同李波都冇告喎
因為事實就係冇非法出境罪
我知你好想異見被大6擄走囚禁
基本法由特區自行管理出入境事務
你認為人違規都係香港告唔關你事 ...
你意思係香港是冇掩雞籠,只要坐船就可自出自入,出入境自由。係咪?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:18 PM 發表

列出該些字眼便是了
比這樣不著邊際扣我帽子好吧?
列咗大陸有非法越境罪,你都承認佢哋係大陸水域執法。咁....你嘅堅持係乜嘢?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:23 PM 發表

事實係冇非法出境罪
唔告呀牛唔告李波
你點形容我冇意見
我只係指出這是特區事務
你唔得話:
阿sir,你點解抄我牌唔抄佢牌呀?
—咁樣唔會令你變合法。

運毒有罪,也不是每單都被拉到入罪。

執法的破案率永遠不會百分百。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:25 PM 發表

大6有非法越境罪關香港咩事?
我係話佢地冇基礎告香港人偷渡
香港人非法越境呀?點解唔告得呀?唔通佢哋係合法入境?點合法呀?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:51 PM 發表

你講呢個例子同香港中國公民自由經大6水域出境有乜關係?
有,個邏輯一樣。

另,自由出入境,並不代表就咁出入境,你不持證件去碼頭機場陸路過關,你睇下講聲香港人自由出入境係咪就得?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:55 PM 發表

都話1國兩制基本法唔存在香港人非法越境
人地可以入澳門,可以返大6基他口岸,可以去中國台灣,即係1個外島,只是技術上越過公海
只有台灣可以話非法入境 ...
嗰個唔係公海,是中國水域。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 05:02 PM 發表

邏輯唔一樣
你是想話全部人釣魚洗頭過馬交返大6去外國都非法入大6水域
只是大6選擇性只擄走異見人士囚禁嗎?
你根本就推翻了基本法
乜有咁多人非法越境嗎?你識得佢哋?

原來你同啲犯法人群埋嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]