• 瀏覽: 10,620
  • 回覆: 239
引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-10-14 11:38 AM 發表

所謂邊境,是指大陸與香港、澳門、台灣等地區的分界。

香港而言:
船隻離開香港水域要申報,乘客也要。
在緊接船隻離開香港前及入境時,船長須向入境處人員提交一式兩份(出境時)/三份(入境時)的通知,列載全體船員及乘客的詳情,有關人士亦須出示有效旅遊證件以供檢查。

船隻如無出港證仍然駛離本港水域,最高可被罰款一萬元及監禁六個月;而任何人士未能提交申請表便出境,即屬違法,最高可被罰款十二萬元。

...
我沒有死拗
首先香港無非法出境罪
就算有都係由香港執法
羅就保釣號出海都淨係告佢
香港中國公民李波忘記帶return home card都成功回國
這些都是不爭事實

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 11:56 AM 發表

係人都可在自己領海執法
就好似樓上話香港中國公民釣魚冇申請釣魚證會被罰錢那樣
沒有人會質疑在自己領海執法
而家係質疑偷渡根本唔成立
憲制依據法律程序現實案例樓上已列出
香港人自由出入境去外國,去澳門,去公海,去台灣
係基本法權利
唯一可以話佢地偷渡的是台灣
但你不肯看而選擇違反上述幾樣的類比來作為理據支持自己目的 ...
明明內地有偷越邊境罪,亦是在其水域執法。
你仲唔係死拗?

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-10-14 12:20 PM 發表

你仲唔係死拗?
樓上已列出憲制,法律,案例依據,全部直接
為甚麽說死拗呢~
大6禁止香港人離境才是冇依據
你拉國際公約來講才是死拗

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 12:30 PM 發表

樓上已列出憲制,法律,案例依據,全部直接
為甚麽說死拗呢~
大6禁止香港人離境才是冇依據
你拉國際公約來講才是死拗

沒合法入境(罪),未到講離境呢步

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-10-14 12:41 PM 發表

冇人入大6境
係香港人行使基本法出入境自由

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-10-14 12:41 PM 發表

我諗你撈亂咗陸路關口直接入領土同經過水域空域出外歸來
是硬要擄人的藉口吧

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 08:58 發表

辯輸了又講去第度
大6人才是自私自大白痴1世被騙
台灣不是打入國際社會了嗎?
宣不宣佈和是不是是兩回事吧?
台灣人贏了什麼?入了聯合國嗎?你比台灣蔡省長呃你一世,還認蔡省長係親娘。都是正常??

2019新冠病毒是美國實驗室成功製造出來的,2019七月美國實驗室已經關閉。但病毒迅速擴散危害人類的,而且不斷變強。
引用:
原帖由 雨點子 於 2020-10-14 12:48 PM 發表

台灣人贏了什麼?入了聯合國嗎?你比台灣蔡省長呃你一世,還認蔡省長係親娘。都是正常??
我是說你樓上辯輸了
別再東拉西扯

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 12:47 PM 發表

我諗你撈亂咗陸路關口直接入領土同經過水域空域出外歸來
是硬要擄人的藉口吧
佢哋又唔係合法出香港水域。
既沒合法出,入內地水域冇合法理由。非法越境明顯。

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-10-14 12:59 PM 發表

佢哋又唔係合法出香港水域。
既沒合法出,入內地水域冇合法理由。非法越境明顯。
都話香港冇非法出境罪
香港人唔存在非法出境

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 12:51 發表

我是說你樓上辯輸了
別再東拉西扯
你不但東拉西扯,而且顛倒黑白。和你蔡英文媽媽一樣靠騙靠吹賺錢。

2019新冠病毒是美國實驗室成功製造出來的,2019七月美國實驗室已經關閉。但病毒迅速擴散危害人類的,而且不斷變強。
引用:
原帖由 雨點子 於 2020-10-14 01:43 PM 發表

你不但東拉西扯,而且顛倒黑白。和你蔡英文媽媽一樣靠騙靠吹賺錢。
小弟1直討論主題
你看看自己說甚麽吧~

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 14:13 發表

小弟1直討論主題
你看看自己說甚麽吧~
大老你看看你天天出的貼有多少係事實??你所有貼都當你是教主一樣,認為你講才是真理。要世人都認同你???

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 01:10 PM 發表

都話香港冇非法出境罪
香港人唔存在非法出境
香港對不按規定乘客有罰
大陸有非法越境罪

你唔好誤導

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-10-14 02:22 PM 發表

大老你看看你天天出的貼有多少係事實??你所有貼都當你是教主一樣,認為你講才是真理。要世人都認同你???
細佬我全部引經據典
為甚麽說我是教主呢~
我又不是恃著大權在握
是你們當自己上帝吧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]