• 瀏覽: 12,147
  • 回覆: 239
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 14:57 發表

細佬我全部引經據典
為甚麽說我是教主呢~
我又不是恃著大權在握
是你們當自己上帝吧
大大老唔好連自己都呃啦!經典由你定,邊界由你定,什么類人由你定,誰對誰錯由你定。你不是當自己教主是什么????睇你一直認定自己所講嘅係經典,唔系自大自以為是又是什么呢?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 03:00 PM 發表

我絶對完全冇誤導
香港冇非法出境罪
就算有都係香港執法
根本唔關大6事
你剛才說1國兩制的
忘了嗎?
回香港梗係香執法啦,佢哋在大陸完成司法程序驅逐回港米執法囉
但佢哋在香港非法出境冇申報是事實。
內地有非法越境罪有權有能力執行司法程序。
你就話東話西又話境內冇越境。

除非你認為現在已一國一制,咁就真係冇越境嘞。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 03:46 PM 發表

我話冇非法出境呢回事
我冇話唔係越境
要我講幾多次?
1國兩制香港中國公民出境
就是經大6水域空域離開中國香港
這是基本法應許的出入境自由
坐船出香港水域要申報㗎,班人有冇申報呀?
唔申報違法要罰㗎。
唔申報違法去到中國水域,犯咗非法越境罪,大陸依法拘留。👍👍👍

依合法途徑經中國水域是可以,非法就唔得。

最憎啲捩橫折曲嘅人,好似啲狀棍咁。只用幾個字眼嚟講,其他扮睇唔到。

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 15:24 發表

我講嘅都係裝鹽基本法白紙黑字
海事處網頁隨時上去睇
請問那半句說錯了?
你係邪教教主,對教徒說句句都無錯,我唔系你教徒,你畫邊界你定人性,所以都係錯,只是你自以為是。

你講下面的事實???
當然亦可能係政治逼害
亦有種族/宗教等壓逼
有否反抗,犯當權者的律法,就不得而知了
但通常當難民都係放棄現在所有逃離故土,條數點計不是外人置喙吧~
歐洲近年接納難民,火速讓其融入,當年香港也發過行街紙俾越南難民(並非收容)
所以國際標準不要亂說
唯一國際標準是沒人拉自己國民偷渡吧~
而且還只是在水域,嚴格嚟講是越境,目的地不是你領土
話說來替人爭取較佳權益是好事,但說來害人為虎作倀就不好了

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-10-14 15:56 發表

你係邪教教主,對教徒說句句都無錯,我唔系你教徒,你畫邊界你定人性,所以都係錯,只是你自以為是。
你再睇你講下面
能係飢荒當然亦可能係政治逼害亦有種族/宗教等壓逼有否反抗,犯當權者的律法,就不得而知了但通常當難民都係放棄現在所有逃離故土,條數點計不是外人置喙吧~歐洲近年接納難民,火速讓其融入,當年香港也發過行街紙俾越南難民(並非收容)所以國際標準不要亂說唯一國際標準是沒人拉自己國民偷渡吧~而且還只是在水域,嚴格嚟講是越境,目的地不是你領土話說來替人爭取較佳權益是好事,但說來害人為虎作倀就不好了

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:04 PM 發表

講了1萬次
香港無非法出境罪
有都係香港執法
唔關大6事
人地冇報走去澳門唔通你又拉人?
定係要人辦理入境大6水域再離境進入澳門水域?
入大6水域係唔使向大6申報
人地香港違規人地嘅事
明白未? ...
你唔識法亂噏,出香水域的船主和船長和乘客必須申報,否則負刑責。

2,現在他們是犯大陸法被拘禁,你都承認大陸有權去罰啦。

你想誤導去邊?

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-10-14 04:06 PM 發表

我捩橫折曲邊個字眼?
冇睇邊個字眼?
你可唔可以講清楚啲?
你死唔認我奈你咩何。
裝睡或文宣的人永遠叫不醒。

我慳番啖氣了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]