• 瀏覽: 16,758
  • 回覆: 135
+10
歐洲強制應用程式安裝後門...

五眼而家先發現問題? 透過 facebook 製造別國危機都唔係近期嘅事, 而家先擔心?

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表
外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
外國成日話中國監控啲通訊軟件,自己咪一樣咁做,仲明目張膽叫你開後門俾佢地自出自入。但係就冇人會出聲,如果掉轉係話中國,肯定唔同,新聞一定日唱夜唱

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 13-10-2020 12:23 AM 發表
說好的人權和私隱呢??
口號而已

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-10-13 12:29 AM 發表
屎眼聯盟話自己代表正義,做乜都啱但其他人連想都唔可以想!
西方國家一直都係「只許州官放火」,只不過好多人的所謂核心價值就是要維護這種荒謬理論。

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2020-10-13 09:31 AM 發表

但係佢話有後門都係罪。視乎佢想點。世人應該明白白人充斥著大話與欺詐。
玩開後庭嘅西人

引用:
原帖由 roger135 於 2020-10-13 12:34 AM 發表
依d國家得啖笑
但黃人好鐘意同屎眼聯盟奶屎眼含洋腸

又話自由民主、人權、公義、普世價值,黃人出句聲啦
Japan and India join 'Five Eyes' alliance to demand backdoor access to encrypted apps
https://www.computing.co.uk/news ... eyes-encrypted-apps

佢做就得?

西方的通信軟件有後門,已經是正常人都知的秘密了,只是美國一直要完謊,所以不正式承認,
現在給華為微信等比下來了,原來美國用盡辦法都找不到中國軟件有後門,用家眼睛是雪亮的,好快就會轉用私隱度更高的中國軟件了,
現在西方政府除了要打壓中國軟件,還要將一向的謊話合理化了

引用:
原帖由 apmichael 於 13-10-2020 12:32 AM 發表

華為冇後門所以要禁
正確

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表
外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
呢D就係西方日夜宣揚,分秒洗腦所謂嘅民主自由囉!

想知道係Twitter鬧7朗普會唔會日後被禁止入境美國

痴九線,乜嘢玩法,一邊查華為有冇後門,一邊叫其他程式開後門,唔怪之得英國近曰搬龍門,唔玩查後門,轉玩勾結政府🤔