• 瀏覽: 16,753
  • 回覆: 135
+10
講好左私隱呢?
你就睇晒我哋既資料?

日本準備加入。。6眼。

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 00:22 發表
外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
C眼盟無L改錯名,係要其他人老馮俾個後門佢入... 為「安全」為「正義亅喎。

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-10-13 12:23 AM 發表
說好的人權和私隱呢??
梗係無啦,我哋唔夠蠢,所以呃我哋唔到。

引用:
原帖由 buomjwit 於 2020-10-13 07:01 AM 發表

Signal、Telegram、Facebook強國一早禁左,傻毛咁在意人地禁佢HW做乜?
你理解能力低啫!連main point喺邊都唔明!

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表
外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
其實又怎會冇後門呢?
現在我們一直用開的電話2/3/4G 一直都有後門,老美一向都用開來監控,現在5G你話比佢聽冇後們,老美會信嗎?

呢D軟件應該要下架,全五眼禁用

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表
啲白皮跟本無準則。有後門就國家安全無後門就公共安全。安全準則隨佢話。

一見到共產匪類搞事,FBI即刻拉人
喺外國就用導彈,口交部話齋:雖遠必誅

先進國家所謂制度,從來都係有佢講,以佢地利益行先,就算係大話都無所謂。

咁即係話佢哋無私隱權,人民基本權利都無埋?😳😳

引用:
原帖由 Homoerectus 於 2020-10-13 09:02 AM 發表
一見到共產匪類搞事,FBI即刻拉人
喺外國就用導彈,口交部話齋:雖遠必誅
你贊成有後門定冇後門
有就一句,冇都係一句
乜你成日搬龍門(離題)

嘩, 閪方國家真民主自由

後門就留番比全全,喜喜嗰啲人去開啦!