• 瀏覽: 14,337
  • 回覆: 135
  • 追帖: 1
本主題由 motivation 於 2020-10-13 11:49 AM 移動
引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表

外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
係大陸...同性戀係犯法...所以華為沒後門可以走...屎眼聯盟就唔同, 當然要求要走後門啦....

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 topwai~威威 於 13-10-2020 12:22 AM 發表

外國媒體報道,由美國、英國、澳洲、加拿大和紐西蘭組成的「五眼聯盟」表示,通訊軟件的「點對點」加密,使到監督成為不可能,呼籲科技公司「將公共安全嵌入系統設計內」,「以易讀且可使用的格式」讓執法單位得以進入。
該聯盟聲明點名通訊軟件Signal、Telegram、Facebook旗下Messenger和WhatsApp,認為這類加密應用程式成長對公共安全構成重大挑戰,又指各國政府和國際機構間認為必須採 ...
這是假新聞!
「五眼聯盟」故意放風,令人以為呢類通訊軟件目前冇後門
其實.......門......早己存在

公開既秘密。
凌鏡門如果主角係中國,死硬。世界就係咁怕事,咁雙標,美國就系咁霸道。

回覆 引用 TOP

鬼佬鍾意後門

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 13-10-2020 00:23 發表

說好的人權和私隱呢??
為了自己的利益,造謠抹黑和殺人都沒有所謂。
這就是美國,一切都不是白人的錯。
他們口中所謂的人權究竟展現在什麼地方呢?我真的看不出來。
這應該是《白人私利保障權》,而切底不是什麼大義凜然的人權。

民主必然高壓,高壓自然暴力。
西人

回覆 引用 TOP

五隻屎眼開後門

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

赤裸裸的, 國際雙重標準?
國家不強的話, 就任人擺佈?

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-10-13 12:32 AM 發表

華為冇後門所以要禁
畫公仔畫出腸。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2020-10-13 12:22 AM 發表

「華為衰在太完美,無後門」←認真?係嘅話我惟有寫「前車可鑑」。人哋先係來源、先進、前衞……現已到這關口了:中國有在跟隨數碼化吧(DCEP)?「公共安全」本身嘅定義已受議論還要編譯為電腦語言……唔怕艱難都可能亡羊補牢了。我贊成「接近公共皆涉」嘅人事物都應有公共安全意識:警方開咗幾槍實彈已眾議紛紜……每壹個「後來才」都必有話柄(我低端人口都會有而且內疚㗎)。

通過到都唔知要開幾耐會了(立法會直播嘅觀眾角度而已)。

靈魂是一個意念

萬般皆下品,唯有讀書高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 richardli008 於 13-10-2020 00:29 發表

屎眼聯盟話自己代表正義,做乜都啱但其他人連想都唔可以想!
這真是十分矛盾,如何能做到點對點加密,又做到易讀且可使用的格式?
或者只能夠在加密和傳送之前做一次審查,上傳到五眼審查終端,
能夠通過的訊息才可以加密和發送,但這樣其實已經沒有私隱可言了。

民主必然高壓,高壓自然暴力。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 徐庶 於 2020-10-13 02:23 AM 發表

嘩,咁仲得了既,乜都可以比政府睇,普通人民無人權架?
跟本一早就已經被執法機構自出自入監察中,五隻屎眼只不過夾份係做台戲比人睇

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1

回覆 引用 TOP

令我想起 逃學威龍 天地線 D 鬼佬恐怖分子勾唔到線

回覆 引用 TOP

人權能去左邊?

做乜唔講野?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]