• 瀏覽: 16,031
  • 回覆: 217
  • 追帖: 2
+16
香港本地人才正在迅速失去其作為香港首選投資銀行家的地位,《彭博》報道,本港投資銀行60%高級職位已由內地人擔任,港人佔比降至30%。
鑑於內地人才增加和內地發行人在香港的主導地位,一直以來,這種轉變似乎被視為大勢所趨,但最近的變化幅度,甚至震動了一些業內資深人士...

其實係香港人夠自信所以選擇唔做佢地生意姐...

新聞來源連結:
https://www2.hkej.com/instantnews/hongkong/article/2605744/港人失寵+投行高層降至三成

引用:
本港投資銀行60%高級職位已由內地人擔任,港人佔比降至30%
港人咩都唔做,原地踏步,應有此報

篤下魚蛋沖下奶茶囉,滿足左小農社會口腔期DNA就ok

所以唔好睇小人囉,人家有咁嘅成績,並非僥倖得來,都要靠自身努力㗎

可能係香港人嫌辛苦唔做啫

為藍C帶來夢寐以求的生活,金融業只係開始,跟住擴散公職及各項高職,高薪行業,唔好話年青人,食盡人血饅頭,廢中老—樣要食屎

強烈要求引入內地人

代替香港無用的大學牲

全面開放市場

香港未來係要靠年輕人(不過唔係靠香港的年輕人,而是靠大陸的)

英文又屎, 普通話又話蝗語唔講............
殘體字又唔明......
ot唔肯..........朝10晚4........4天工作28日大假+老公都要產假...........

大陸投行+ 做大陸ipo 點請得起香港班傑青

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-10-12 05:39 PM 發表
可能係香港人嫌辛苦唔做啫
oj9伱唔怕辛苦都冇得你做,因為你是香港人,以後只能出賣勞力

先放棄近二三代香港年輕人

牠們已經無得救,被嚴重洗腦

由國內年輕人話事

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-10-12 05:21 PM 發表

港人咩都唔做,原地踏步,應有此報

篤下魚蛋沖下奶茶囉,滿足左小農社會口腔期DNA就ok
港人叻咗識造氣油彈架唔順氣拎個氣油彈解決問題歐美都向香港人學習緊

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-10-12 05:43 PM 發表
強烈要求引入內地人

代替香港無用的大學牲

全面開放市場

香港未來係要靠年輕人(不過唔係靠香港的年輕人,而是靠大陸的)
人地大6人會養香港死廢老咩,納稅都係俾返大6,關香港死廢老L事咩

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-12 05:41 PM 發表
為藍C帶來夢寐以求的生活,金融業只係開始,跟住擴散公職及各項高職,高薪行業,唔好話年青人,食盡人血饅頭,廢中老—樣要食屎
原來佢哋係藍人

引用:
原帖由 露線圖 於 2020-10-12 05:19 PM 發表
香港本地人才正在迅速失去其作為香港首選投資銀行家的地位,《彭博》報道,本港投資銀行60%高級職位已由內地人擔任,港人佔比降至30%。
鑑於內地人才增加和內地發行人在香港的主導地位,一直以來,這種轉變似乎被視為大勢所趨,但最近的變化幅度,甚至震動了一些業內資深人士...

https://static.hkej.com/hkej/images/2020/10/12/2605744_ce1f5874 ...
香港人夠自信就飲林村河河水啦。

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-12 05:43 PM 發表

oj9伱唔怕辛苦都冇得你做,因為你是香港人,以後只能出賣勞力
香港的年輕人只會罷工

叫佢地食屎啦

香港年輕人經過黑暴,已經比全世界定性為弱智一群

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-10-12 05:47 PM 發表

原來佢哋係藍人
係大6人話事,關藍C义事,
為藍C帶來夢寐以求的生活

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]