• 瀏覽: 5,612
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 12-10-2020 10:41 發表
生命很可貴,
愛情價更高,
若為發財故,
民主也可拋!
區區民主,何足掛齒!

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 12-10-2020 11:12 發表
能認清民主惡毒性的人不多,就象哥白尼認識太陽中心論一樣。
他們理解不到原來腐敗的人是富人,
但富人又操縱媒體和政治,
最後被洗腦和過上苦日子的人正是民主信徒。

香港民主,表面風光,內裡腐爛

民主制度並唔係一無是處
香港係比較畸形
西方民主國家,政治人物點都要做到少少野
唔好冇咩野都冇做,冇做野點呃選票
唔似得香港玩意識形態,冇做過為民生爭取到野都可以選上議員

我覺得民主制度最大問題係,時代進步
進步到可以玩破壞,作弊,做假....呃選民,然後選上
至會選出侵侵呢類怪人

民主制度一旦發現應付不了眼前出現新難題,完全冇法修正
就好似美國咁,因為選舉人票制度
史上有三次,民主黨贏普選輸大選
民主黨想要修憲,好對唔住,冇共和黨支持永遠不可能一黨獨力通過修憲
既然現行制度對共和黨有利,又點會同意修憲
槍枝管制一樣,分裂成兩派,有人擁槍有人反對
而且槍枝協會勢力龐大,想要管制,國會呢關都過唔到
搞到奧巴馬要用行政命令,侵侵一上台又馬上廢止

記得意大利有位前總理,本來選左個年青有為
佢一心想改革,認知國家冇效率係致命傷
兩個國會,政府要提改革法案,要兩個國會全通過
經常上議院通過,下議院唔過,法案又要從頭黎過
搞一搞總理任期都差唔多,仲駛做野?
於是提修憲公投案,希望單一議院制,國家比較有效率
問題係,廢左一個議會,等於好多政棍要失業
甚至變成多左一班政客搶一個議院席次
所以既得利益者反對到底,抹黑總理話佢想藉由修憲擴權搞獨裁
最終公投唔過,總理暗然下台
我記得當時睇外電報導,總理下台前受訪,自己太理想化,太低估既得利益者反撲力量

對的事不敢做,也做不到
近年歐洲國家,人口老化,大家都遇到同樣問題
要改革退休制度
每個都焦頭爛額,工人一上街反對,幾乎都要妥協
因為每一個人頭都代表一張選票
就算領導者不惜賭上自己政治生命,都要為國家長遠發展做貢獻
問題係,佢個政黨都唔會同意

連強人普京,想將退休年齡延後兩年
民調聲望馬上跌到谷底
連佢都要低頭妥協

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-14 03:13 AM 發表
民主制度並唔係一無是處
香港係比較畸形

至會選出侵侵呢類怪人

就好似美國咁,因為選舉人票制 ...
所謂"民主"跟本就係資本家政治分贓.....

國運上升期,民主可壓制強人或威權政治出現,輪流坐莊,反正國家機器自動運行。

下降期就唔係了,遇到問題互相推諉,承擔責任的唯一做法就是下台。下台。。。。。然後,問題仍然存在,但無人需要真正負責

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-14 03:13 AM 發表
民主制度並唔係一無是處
香港係比較畸形

至會選出侵侵呢類怪人

就好似美國咁,因為選舉人票制 ...
香港民主畸形發展,主要係一開始所謂民主派,可能被泛民名排擠嘅街工問民協外,都係執位六四牌上位。中央冇可能讓宣傳反共嘅團體管治香港。佢哋唔會獲中央認同,冇可能執政。梁振英曾對泛民拋橄欖枝,邀請佢哋進入管治班子,但何進仁用咗一句不同道不雙為謀就將呢條橄欖枝折斷。泛民跟住就決定要特區政府施政寸步難行。派民當年就已經正式宣布拒絕為香港人民出力,同香港政府正式撕破臉,只攪政治。
嘅然冇機會上位,就一拍而斯吧。敵人嘅朋友就係自己敵人。中央要保護一國兩制,所以泛民就要打兩制旗號攻擊香港政府。四周宣傳兩制,而將一國不提。將一國為本,兩制為政本末倒置過來。從文鬥,慢慢演進成有肢體沖突,最後走到今日嘅全面武鬥。

樓主還是被洗腦了。
民主=/=美國制度, 美國騎劫了“民主”這個詞,依照美式制度量身裁剪了“民主”。把民主閹割了。由于美國宣傳能力強大,把閹割得面目全非的“民主”灌輸給了全世界,大多數人不知不覺中就被洗腦了,接受了美式制度=民主這種閹割扭曲的觀點。
現實是:為最廣大人民謀福利的制度才是民主制度,結果民主才是真民主,中國制度才是“真民主”。
美式制度只是“形式民主”,資本階層設計複雜的形式來迷惑人民,讓人民有了“儀式感”,而忽略了最重要的結果,是假民主。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-10-14 08:06 AM 發表

香港民主畸形發展,主要係一開始所謂民主派,可能被泛民名排擠嘅街工問民協外,都係執位六四牌上位。中央冇可能讓宣傳反共嘅團體管治香港。佢哋唔會獲中央認同,冇可能執政。梁振英曾對泛民拋橄欖枝,邀請佢哋進入管治班子,但何進仁用咗一句不同道不雙為謀就將呢條橄欖枝折斷。泛民跟住就決定要特區政府施政寸步難行。派民當年就已經正式宣布拒絕為香港人民出力,同香港政府正式撕破臉,只攪政治。
嘅然冇機會上位,就一拍 ...
佢地當然唔會接受梁振英拋橄欖枝
民主派早就俾美國收編,做左美國亂港走狗
只不過可悲的是,香港有部分人被洗腦
認同佢地逢中必反,特區政府任何重大施政,總之反左先算
香港有人居然認同,仲次次選舉都投票俾呢班走狗
情況同台灣有唔同
台灣民進黨以反中反國民黨同台獨起家
至少佢地當年爭取到地方執政,以地方包圍中央策略
做出一啲成績,口號係綠色執政品質保證
點都要有政績交出黎,冇辦法單單用意識形態就能贏得選舉
而家建制派就似台灣國民黨,完全唔識玩選舉
每次選舉都被壓著打,又唔識變通,俾對手貼左親中賣台標籤
想甩都甩唔到,搞到而家有人笨到提出改名
中國國民黨將中國兩個字刪除,以為咁就有用?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-10-13 06:07 PM 發表

蘇聯解體原因已非常明確。
蘇聯係俄羅斯用武力兼並得嚟。聯幫內名個民族都不和,如南斯拉夫分離出蘇聯後因內部民族分歧,又再分成多個國家。咁又點可以真真正正成為感個共和國。
中國雖然多次被外族統治,但中國文化國國民認同從未改變,亦未有民族不和。變嘅,只係外族統治者被同化。 ...
其實美國亦知,所以除培養親美「公知」之外,主力搞疆獨、藏獨、「南蒙古」(即外蒙),因為三大民族對中國向心力不高,可以策反

大陸在1989年沒了這一批洋奴,之後30年發展得愈來愈好

香港在2020年沒了這一批黑暴,之後30也會愈來愈好!

所以必需大力鼓勵黑暴移民

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-10-14 10:16 AM 發表

佢地當然唔會接受梁振英拋橄欖枝
民主派早就俾美國收編,做左美國亂港走狗
只不過可悲的是,香港有部分人被洗腦
認同佢地逢中必反,特區政府任何重大施政,總之反左先算
香港有人居然認同,仲次次選舉都投票俾呢班走狗
情況同台灣有唔同
台灣民進黨以反中反國民黨同台獨起家
至少佢地當年爭取到地方執政,以地方包圍中央策略
做出一啲成績,口號係綠色執政品質保證
點都要有政績交出黎,冇辦法單單 ...
刮民黨只有利益而唔會建設....
新一代既刮民黨高層,跟本就係深綠.....
再加上呆灣媒體已被綠營收編,刮民黨呢世只可以做民賤黨的下把......

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-15 05:10 AM 發表

刮民黨只有利益而唔會建設....
新一代既刮民黨高層,跟本就係深綠.....
再加上呆灣媒體已被綠營收編,刮民黨呢世只可以做民賤黨的下把......
台灣網紅全部被收編
民進黨厲害地方
一次選舉失敗,馬上重新振作
知道自己弱點輸係邊一個地方
哪裡跌倒就在哪裡爬起來
上次地方選舉大敗,因為佢地缺少經營網紅呢一塊
而家過去對執政黨有意見網紅,全部被收編
睇下靠網紅起家果位台北市長,而家從神壇掉落凡間
仲變成台灣地方首長施政滿意度最低
過去曾是民進黨盟友
反晒面之後,知道佢有野心要挑戰下屆總統
仲俾機會時間佢累積能量?
一早出手打到佢翻唔到身,仲想選總統?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]