• 瀏覽: 19,823
  • 回覆: 223
+5
香港人本質就係經紀心態、邊樣快搵錢就做邊樣!
靠香港人搞實業就食屍都得啦!

本地口罩大危機! 協會:近半數香港口罩廠將被淘汰!
行內熱話 11:35 2020/10/10

自疫情爆發,香港人努力自救建立口罩廠,現時香港口罩廠超過 100 間。但近日香港市面口罩供應有過剩情況,口罩售價亦急跌。香港口罩及防疫設備協會主席 Simon Chan 在接受傳媒訪問時透露,未來數月將會淘汰近半數本地口罩廠。

香港口罩及防疫設備協會主席 Simon Chan 表示,香港營商環境不理想,協會的口罩廠會員願意於防疫艱難時期,斥資建立口罩生產線不容易。此外,他亦對未來香港口罩廠的經營情況不表樂觀,他相信未來數月會淘汰近半數香港口罩廠。因此,他希望香港市民,未來能支持購買香港製造的口罩。

新聞來源連結:
https://sme.hket.com/article/2773696/本地口罩大危機- 協會:近半數香港口罩廠將被淘汰-?mtc=80023

安德鲁·杰克逊将军后来当上了美国总统,他在第二次英美战争期间就宣布:“有必要灭绝全体印第安人部落”。南北战争的英雄谢尔曼将军说:“我见过唯一的印第安好人,就是死人”。
黃色經濟圈D口罩廠呢?
之前個個都好熱血架喎?
去咗懲教署生產口罩呀?

預左架啦,口罩本身就高度同質化
供應穩定之後,一般人消費主要都係睇價錢
香港廠商留唔留得低,係睇佢地自己係市場上有冇競爭力

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-10 12:47 PM 發表
黃色經濟圈D口罩廠呢?
之前個個都好熱血架喎?
去咗懲教署生產口罩呀?
摸同要來炒高股價,呃D曱甴仔送錢,轉頭又申請資助,2冰抽水。

引用:
原帖由 122003 於 2020-10-10 12:53 PM 發表
預左架啦,口罩本身就高度同質化
供應穩定之後,一般人消費主要都係睇價錢
香港廠商留唔留得低,係睇佢地自己係市場上有冇競爭力
一盤生意
產品要跑出
除了價錢
品牌的建立,知名度
口罩舒適度,透氣度,顏色
都要競爭

事實如此

其實而家普通一盒50個裝口罩要幾錢?

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2020-10-10 12:59 PM 發表
約九十元?

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2020-10-10 12:59 PM 發表
$50

香港人只懂投機,搵快錢....
無計......

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-10 12:47 PM 發表
黃色經濟圈D口罩廠呢?
之前個個都好熱血架喎?
去咗懲教署生產口罩呀?
有200幻隻曱甴幫襯,想窮都難

引用:
原帖由 貓腩 於 2020-10-10 12:54 PM 發表

摸同要來炒高股價,呃D曱甴仔送錢,轉頭又申請資助,2冰抽水。
咁D罩呢?
係咪租D道具返來就收工

引用:
原帖由 貓腩 於 2020-10-10 12:54 發表

曱甴陰影揮之不去,重勁過核彈!可悲!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-10 01:02 PM 發表

有200幻隻曱甴幫襯,想窮都難
手足好似出咗道具,跟著冇影

一早已預見係咁喇香港市場有幾大需要咁多口罩廠嗎

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]