• 瀏覽: 1,550
  • 回覆: 17
澳洲政府前周二(6日)公布聯邦財政預算,當中將引入新措施,要求澳洲人的海外伴侶申請移民簽證時,需符合指定英語能力要求,或...

你D澳洲人來香港和內地居住我們也不要求你識中文啦。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20201008/mobile/bkn-20201008182227928-1008_00912_001.html

民主自由的確巴L閉。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-10-9 12:43 PM 發表
澳洲政府前周二(6日)公布聯邦財政預算,當中將引入新措施,要求澳洲人的海外伴侶申請移民簽證時,需符合指定英語能力要求,或...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20201008/photo/bkn-20201008182227928-1008_00912_001_01b.jpg?20201008192152

你D澳洲人來香港和內地居住我們也不要求你識中文 ...
很多快上完

去讀書

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-9 12:54 PM 發表
民主自由的確巴L閉。
既然係自由社會,點解他們不可以選擇不學英文。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-10-9 12:43 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aeanews/20201008/photo/bkn-20201008182227928-1008_00912_001_01b.jpg?20201008192152

第一,講梗移民喎!唔識英文,移民去英語國家的澳洲做乜?

第二,講居住,香港是兩文三語地方,唔識中文都可以生活下去。至於中國內地,外國人唔識中文的確很難生存

想<升格>做偽洋人梗有要求啦~

引用:

因為亞洲人覺得講英文很高級很巴閉

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-10-9 09:33 PM 發表

第一,講梗移民喎!唔識英文,移民去英語國家的澳洲做乜?

第二,講居住,香港是兩文三語地方,唔識中文都可以生活下去。至於中國內地,外國人唔識中文的確很難生存 ...
Sydney和Melbourne好多區也是華人區,唔識英文也生存到。即使不幸入醫院也有翻譯員幫手。反而以前有個來我們公司做審核的澳洲佬話有一次他在Sydney越南區迷路,用英文問路冇人識答他。
北京上海等已經好國際化,所以外國人如果住這些地方即使不懂中文也不會生活不到。

有無話要IELTS考獲咩級別??

下?乜原來要考雞腸。仲以為識廣東粗口,問候娘親,識5大訴求,就可以移民。。。哈!

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-10-9 10:14 PM 發表

Sydney和Melbourne好多區也是華人區,唔識英文也生存到。即使不幸入醫院也有翻譯員幫手。反而以前有個來我們公司做審核的澳洲佬話有一次他在Sydney越南區迷路,用英文問路冇人識答他。
北京上海等已經好國際化,所以外國人如果住這些地方即使不懂中文也不會生活不到。 ...
你講的越南區是Richmond吧。20幾年前我在Melbourne 讀書生活過幾年呢。
如果你移民到澳洲,到你死個日都係只活在唐人區,唔出去打工、唔接觸澳洲當地生活的話,你嘅唔識英文道理都講得通,但咁,點解要移民澳洲???

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-10-9 09:38 PM 發表

因為亞洲人覺得講英文很高級很巴閉
唔識或唔多識英文嘅亞洲人先會有呢種感覺。

一年有大約52星期, 500個鐘咪差唔多一星期10個鐘.

當返夜校一晚三個鐘多D, 一星期要返3晚.

成年人都幾難頂, 加上又要返工.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]