• 瀏覽: 12,767
  • 回覆: 239
+12

【本報訊】政府下周三公布新一份施政報告,有環保團體表示,期望政府在施政報告中可推動都市固體廢物收費,及推動各行業轉型成環保企業,包括減少廢料排放及制訂回收方案等。

都市固體廢物收費經過多年諮詢,惟仍未能落實推行,成為空談。地球之友行政總裁洪藹誠昨表示,雖然港府推展堆填區計劃以增加容量,並預計三個堆填區完成擴建後,可應付香港至二○三○年的廢物棄置量,但如不實行垃圾徵費,堆填區飽和問題恐會再臨。

不但市民須減少排放垃圾,企業亦應向環保方面轉型。地球之友建議政府採取綠色刺激措施,協助應對疫情後的經濟衰退,不但是提供短期資金援助,更要考慮長遠可持續政策,促請政府加快推動各行業「綠色轉型」,例如建築業可制訂減少廢料及重用目標,餐飲業則可制訂固收包裝物料及禁止使用即棄餐具的目標等。

團體亦關注碳排放稅方面,洪建議,港府應徵收碳排放稅,為每單位二氧化碳訂立固定價格,並直接對會排放溫室氣體的企業徵稅。

一早就要啦,拖咁耐,講左十世都未開始垃圾徵費

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201009/00176_046.html

連自己d垃圾都搞唔掂,仲話獨立?咪玩啦

黃星星做乜?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-10-9 12:38 PM 發表
黃星星做乜?!
等退休

要收錢,
問過反政府既黃絲未?

引用:
原帖由 12345六 於 9-10-2020 12:44 發表
要收錢,
問過反政府既黃絲未?
只要正苦話唔收錢就會有人反對變左要收錢

引用:
原帖由 74x 於 2020-10-9 12:43 PM 發表

等退休
多得星星

呢班環保撚最煩好野又唔見佢提出,剩係識嘈,而家咩時勢,仲講垃圾徵費

政府依家好唔得閒, 唔會理埋呢啲濕碎嘢.

今時今日百物貴騰 仲要垃圾徵費⋯⋯

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-10-9 12:24 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201009/photo/1009-00176-046b1.jpg

【本報訊】政府下周三公布新一份施政報告,有環保團體表示,期望政府在施政報告中可推動都市固體廢物收費,及推動各行業轉型成環保企業,包括減少廢料排放及制訂回收方案等。

都市固體廢物收費經過多年諮詢,惟仍未能落實推行,成為空談。地球之友行政總裁洪藹誠昨 ...
呢個時候講環保徵費. 會唔會笨左小小呀?

經濟衰退呀. 三年前講就無人會話妳.

希望政府唔好中計啦.

其實可以好似水電媒咁,收費係好事,又可以創造就業

不知所謂呢班垃圾,塞9飽重好,政府大把錢,有銭都唔幚窮人,垃圾政府

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]