• 瀏覽: 53,177
  • 回覆: 279
  • 追帖: 1
+4
尖沙嘴帝苑酒店今日(9日)公布,昨晚(8日)接獲衛生署衛生防護中心通知,酒店Sabatini意大利餐廳一名服務員確診(個案5163)。衛生防護中心要求酒店入住的房客於今日中午前撤離酒店,亦已安排所有工作時要穿制服的男員工前往檢疫中心接受檢疫,並會為所有員工作新冠病毒測試。酒店及各餐廳將由今日至10月22日暫時休業,進行全面消毒、深層清潔,以及內部維修保養。

酒店表示,酒店可協助安排需撤離的房客遷往其他酒店入住;而已預訂的酒店房間或餐廳的客人可作免費取消或免費退款。

帝苑酒店3樓越南餐廳Le Soleil的一名43歲男樓面服務員(個案5132),日前確診新型冠狀病毒,該餐廳停業14日。衛生防護中心傳染病處主任張竹君日前公布該個案時表示,病人發病後仍有上班;他平日會在有酒店其他部門員工使用的職員餐廳用膳,衛生防護中心向酒店全部員工和住客派樣本瓶作病毒檢測。

好似有2個員工都中
希望d staycation人冇事啦

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20201009/s00001/1602211446717/帝苑酒店sabatini意大利餐廳服務員確診-全酒店撤離-穿制服男員工須檢疫

仆街,全部走晒出嚟

點解唔係好似大陸咁, 強制隔離?

爆爆爆

都話唔強制驗係無用架...

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-10-9 12:33 PM 發表
然後等一堆人出來插無人權?侵犯人身自由?

點解淨係穿著制服男員工須檢疫?

唔穿制服唔使?
女員工唔使?
穿制服女員工唔使?
檢疫分男女?

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-10-9 12:02 PM 發表
尖沙嘴帝苑酒店今日(9日)公布,昨晚(8日)接獲衛生署衛生防護中心通知,酒店Sabatini意大利餐廳一名服務員確診(個案5163)。衛生防護中心要求酒店入住的房客於今日中午前撤離酒店,亦已安排所有工作時要穿制服的男員工前往檢疫中心接受檢疫,並會為所有員工作新冠病毒測試。酒店及各餐廳將由今日至10月22日暫時休業,進行全面消毒、深層清潔,以及內部維修保養。

https://fs.mingpao. ...
已經唔係咩新鮮事,日日都有唔同地方,之後就休業隔離,今天這裡,明天就那裡,沒完沒了.
反而最想聽到強制檢測,唔檢測直接捉入隔離14天,那之後商界歌舞昇平,平民界通關指日可待~~~

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-10-9 12:38 PM 發表
中國方式真係掂

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2020-10-9 12:38 PM 發表
你話我話大家話有乜用,特特唔聽,佢聽磚家🤔🤔

中秋國慶果四日假期住客返晒社區,而家撤離的都未必高危。

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-10-9 12:33 PM 發表
而家嘅香港政府你都唔使指望佢乜嘢

旅客去美麗華的,盼美麗華的人注意!!

香港陷入歐美死局,疫情沒完沒了!
反觀中國內地,除咗指定地方要戴口罩,基本生活已回復正常。

哎~又爆過🤦‍♂️

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]