• 瀏覽: 1,908
  • 回覆: 37
東京奧運受新型冠狀病毒疫情影響,延期一年至明年舉行,東京奧組委周三(7日)提交簡化舉辦奧運的計劃,料可較原訂安排節省300億日圓(近22億港元)開支。

而家離開 2021 東京奧運,只有大半年。
但如果而家情況,又真是 50 50。
當然都希望成功舉行,因日本已經放了好多心血在呢次 東京奧運上。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20201007/s00005/1602083460728/東京奧運-東京奧組委提交簡化舉辦方案-料省300億日圓開支

日本這下不知如何是好了。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-8 07:46 AM 發表
日本這下不知如何是好了。
乜都起好,都要去馬。

全部運動員提早十幾日檢測隔離...都仲可以諗諗...

無遊客,無消費。。。蝕大本收場。日本,活該。

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-8 08:43 發表
如果淨係得運動員可以參加,無觀眾蝕死日本。

引用:
原帖由 willy222 於 2020-10-8 08:52 AM 發表

如果淨係得運動員可以參加,無觀眾蝕死日本。
係唔係都蝕,但有比賽都可以轉播下,條數圍到招待運動員已經ok,比完全取消好...

如果中日韓到時都控制得好, 可以招待中日韓觀眾免隔離...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-8 09:56 AM 發表

係唔係都蝕,但有比賽都可以轉播下,條數圍到招待運動員已經ok,比完全取消好...

如果中日韓到時都控制得好, 可以招待中日韓觀眾免隔離...
日本自己控制唔好呢?
會唔會又為左奧運隱瞞

網上奧運算把啦.

日本疫情可能會奇蹟地突然消失,不過經濟咁差仲旅客會去?

引用:
原帖由 erikwong 於 2020-10-8 10:29 AM 發表

日本自己控制唔好呢?
會唔會又為左奧運隱瞞
我提議係基於日本可以點做令去奧運進行而不至於取消...

其他國家就自行評估風險..

如果佢放寬中國客遊過去, 我地當然都要評估佢地當時疫情或可信程度...

又或者到時疫苗已出現,容許注射左疫苗旅客過去亦係可行做法...

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-10-8 08:43 AM 發表
其實最重要係觀眾及遊客

今年日本五一, 7,8月, 十一, 無晒D中國大媽, D商戶喊晒口

最慘日本個奧運

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]