• 瀏覽: 9,941
  • 回覆: 88
+5
https://dy.163.com/article/FO2N80AG0534MVYE.html

據俄羅斯衛星通訊社10月2日報道,目前印度在東北部邊境地區的4萬大軍正在面臨嚴重的後勤問題,其中最大的問題就是飲水的短缺。因為東北部邊境地區海拔較高,所以這些地區在冬季將會面臨大量河流乾涸的問題,而這些河流的乾涸,將會導致駐紮在這個地區的印度軍隊面臨缺水的嚴重為題。而班公湖的湖水是鹹水,不能直接飲用,所以在飲水這個方面,就使得印度軍隊面臨無水可用的困境。

溶左雪水咪可以飲囉,煲熱佢嘛,咪有熱水囉 !仲可以沖印度奶茶。

🤔點解唔直接問問中國冬天開唔開打?
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

我就覺得中國唔會攻打印,點解印要咁辛苦守,
為面子值不值得?

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-10-5 10:36 PM 發表
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

為面子值不值得? ...
唔係面子問題,只是成本問題,印度人幾乎向該地區投資過半國力的人力同物資.

唔使中國動手,老天爺巳經消滅左印軍。

點解咁高既山上面都有咁多鹹水

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-10-5 10:36 PM 發表
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

唔係莫敵叫果二十萬留係度食雪,係果20萬逃避德里肺炎,靈遠係山上凍死

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-5 11:12 PM 發表
點解咁高既山上面都有咁多鹹水
乜你無聽過內陸地方有岩鹽咩

岩鹽 vs 海鹽 vs 餐桌鹽很多人會因為餐桌鹽是精製的,而轉食岩鹽和海鹽,認為這樣比較健康。但事實又是否真的比較健康呢? 近年不少研究都指出岩鹽和海鹽都不比餐桌鹽健康,它們只是有礦物質,但鈉含量並不低的。今次一次過跟大家分析這三種鹽的分別啦!

岩鹽
來源:鹽湖中沉積多年而成的

坊間聲稱岩鹽無添加和純天然的,而且有多種礦物質。其實岩鹽所含的礦物質是很微量,不足人體一日所需的,當攝取到足夠的礦物質又會造成鈉超標。另外, 無經過加工的岩鹽還殘留著對人體無用,反而有害的礦物質,例如:水銀、鉛等重金屬,更甚是砒霜。不過正如以上所說,礦物質是很少,短期食用不會有大問題,但長期食用會患上心臟病等。

海鹽
來源:海水曬乾

以為由鹽田天然曬乾就等於健康?並不是,根據英國衛報,美國紐約州立大學與明尼蘇達大學檢驗10款來自世界各地的海鹽,均發現微膠粒。最主要是來自潔面產品或化妝品的。不單止海鹽受到污染,近年均有研究指出海鮮等食品也受到微膠粒的污染。

餐桌鹽
來源:化學精製

很多人一聽到化學精製就認為是有害,避而遠之。但並沒有大家想像中那麼可怕的,首先大家要了解精製的過程。所有鹽也是由原鹽所提煉出來的,再經過蒸發和乾燥等步驟才能生產出平時所見的餐桌鹽,以供大家食用。即是說這個步驟是幫助過濾掉有害的礦物質和雜質,提高食鹽的食用安全。

莫迪而家先知喜瑪拉雅10月要封山 架!?唔係蠢到咁嘛?

係就快d啦,否則,幾萬士兵,個個凍到冇手冇腳,都咪話唔係人間慘劇!

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

我上個月都有此一問,根本山上已快到無人生還的境界,唔知佢地仲要死留係上面朽風濕咩!

好儍,印度這個總司令根本不食人間煙火般

XXX 大兵條命唔值$$$!!! 
燒人糞 取水, 又怕 美國肺炎!!! 

呢d係咪叫不戰而屈人之兵幾十萬兵力虛耗之餘仲要冇得著,阿三腦迴路果然異於常人

引用:
原帖由 奶少 於 2020-10-5 11:55 PM 發表
呢d係咪叫不戰而屈人之兵幾十萬兵力虛耗之餘仲要冇得著,阿三腦迴路果然異於常人
印度佬硬膠啫, 好似唔知喜馬拉雅10月尾的寒鋒到來會變成人間地獄咁, 唔走???又冇頂得住的裝備??真係死得人多

兵馬未動,糧草先行...中國小孩子都朗朗上口 
可見這個國家  人,連基本淺顯的 軍事 思想都不懂

引用:
原帖由 hlover96 於 2020-10-6 12:08 AM 發表
兵馬未動,糧草先行...中國小孩子都朗朗上口 
可見這個國家  人,連基本淺顯的 軍事 思想都不懂
咪係, 所以我在這裡由上個月小佢莫迪做乜仲唔撤軍, 佢以為山上會好似佢坐空調房咁舒服, 過埋多兩個星期後到十月尾仲未走得的話, 一係求中國救, 否則印度又多幾萬個寡婦...

引用:
如果中國答唔打,
咁印兵就可以下返山,
等春天再回來守吧。

印度唔係呢個時候做野,佢幾時可以做? 等春暖花開? 中國國力係印度5倍。而且號稱基建狂魔。西藏地區鐵路同前線公路都好完善。而老解就唔使講, 連美軍同佢打都系55波。

咁印度唔係大雪封山個陣,留駐,等老解人落山避寒個時段,造成前線兵力優勢,多建哨站,趁老解過冬人少,係前線佢地多越界 佔位?

而老解其實係大把牌打,何必同你挨凍嗻。封山咪落山咯,阿差真系大打,咁咩反擊個陣先上山咯。反正交通老解一向優秀過阿差, 何必排咁多人係上邊?
老解食硬阿差,搞到佢地其實無辦法。 寒冬唔留守,咁其他時間無機會。而任何時段,大規模打,阿差無勝算。 而留守,後勤阿差鬥唔贏個天

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]