• 瀏覽: 44,235
  • 回覆: 753
  • 追帖: 2
+28
本港社會衝突持續,中大醫學講座教授、前校長沈祖堯指,他很不同意有人指要放棄這一代年輕人,形容是等同放棄未來。

美心集團創辦人伍淑清去年曾稱,香港長年忽視對年輕人的國民教育,稱自己會放棄這些年輕人。沈祖堯說,他依然認為香港年輕人很有創意和活力,呼籲各方互相聆聽。他明白香港年青人看不到前景,但要覺得買不起樓就等於無前途,鼓勵他們可以外出工作,再回港貢獻社會。

沈祖堯明年出任新加坡南洋理工大學醫學院院長,他解釋這間學校規模較小及仍在發展,有更多空間讓他嘗試新事物,他認為醫學已踏入十字路口,機械人技術已進入醫療各個領域,教育上要有作出大改革,又指新加坡政府作風較為進取。

沈祖堯你錯了, 放棄現代不可救藥黑魔化的年青人, 才能真正挽救香港未來及拯救黑化年青人日後的子女

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1389120/即時-港聞-維港會-伍淑清稱放棄年輕人-沈祖堯-等同放棄未來

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
佢哋聽你講先得嘎,沈教授

即使放棄,亦屬無可奈何之舉。

咁咪放棄橫掂D人成日都話呢班人係廢青廢咩廢咩

但問題係社會無左呢堆人 誰去取代呢班人的地位呢

Beyond repair zombies are not offering any hope you fucking hypocrites!

係年青人選擇咗放棄人生

沈祖堯包庇曱甴,大學變暴大你仲有面出嚟講嘢?!

引用:
原帖由 男E 於 2020-10-4 03:30 PM 發表
本港社會衝突持續,中大醫學講座教授、前校長沈祖堯指,他很不同意有人指要放棄這一代年輕人,形容是等同放棄未來。

美心集團創辦人伍淑清去年曾稱,香港長年忽視對年輕人的國民教育,稱自己會放棄這些年輕人。沈祖堯說,他依然認為香港年輕人很有創意和活力,呼籲各方互相聆聽。他明白香港年青人看不到前景,但要覺得買不起樓就等於無前途,鼓勵他們可以外出工作,再回港貢獻社會。

沈祖堯明年出任新加坡南洋理工大 ...
點呀,又係標題黨?成篇文沈教授都無講過放棄年青人係放棄未來喎

中大教畜用完即棄

咁都要人哋大少爺、大小姐受先得㗎!
間間大學成為暴大分校!
仲有醫護脅持病人成為籌碼!
除咗香港,邊度會有?

引用:
原帖由 男E 於 2020-10-4 03:30 PM 發表

放棄香港年輕人,由內地年輕人取代。

放棄兩代壞腦的青年,但要抓緊新生代的教育,否則又要放棄,幸好還有大陸青年可代替香港青年!

他明白香港年青人看不到前景,但要覺得買不起樓就等於無前途

買唔起樓就可以掉汽油彈私了人??

引用:
原帖由 男E 於 4-10-2020 03:30 PM 發表

只係放棄香港的年輕人,唔係全世界的年輕人
放棄唔溝某一條臭串的女,唔表示以後唔溝女

引用:
原帖由 中頑童 於 2020-10-4 03:33 PM 發表
咁咪放棄橫掂D人成日都話呢班人係廢青廢咩廢咩

但問題係社會無左呢堆人 誰去取代呢班人的地位呢
內地年輕人囉,要幾多有幾多,曱甴可以安心食屎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]