• 瀏覽: 1,635
  • 回覆: 34
在台北,陸委會重強調,如果台灣殺人案疑犯陳同佳確定要到台灣面對司法,隨時可以透過窗口聯絡,相關事宜已準備就緒。陸委會批評,港府屢稱無法律基礎,又稱會提供協助陳同佳赴台的可行安排,實際是拖延近一年依然無所作為。 陸委會說,本案關鍵在於陳同佳真實的投案意願,以及港府的責任感,呼籲陳同佳及港府拿回初心、具...

乜台灣唔係法治地方來㗎咩?
香港人係香港冇犯法,請問邊例法例可以命令佢出境?
你噏個乜嘢口都係假!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1552970-20201004.htm?spTabChangeable=0

冇法律基礎去處理, 點作為?!  政府可以隨意拘捕一個冇犯香港法律的市民, 然後送佢去台灣? 若然這樣做冇問題的, 下次是否可以又隨意拘捕某些人, 然後送佢哋去大陸?!  請陸委會的官員答覆下

台灣省都唔肯合作, 香港政府又可以有乜作為?

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-4 01:45 PM 發表
在台北,陸委會重強調,如果台灣殺人案疑犯陳同佳確定要到台灣面對司法,隨時可以透過窗口聯絡,相關事宜已準備就緒。陸委會批評,港府屢稱無法律基礎,又稱會提供協助陳同佳赴台的可行安排,實際是拖延近一年依然無所作為。 陸委會說,本案關鍵在於陳同佳真實的投案意願,以及港府的責任感,呼籲陳同佳及港府拿回初心、具...

乜台灣唔係法治地方來㗎咩?
香港人係香港冇犯法,請問邊例法例可以命令佢出境?
你噏個 ...
由拒收到話香港政府拖延
台灣的臉會唔會變得太快呢

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-10-4 02:01 PM 發表

由拒收到話香港政府拖延
台灣的臉會唔會變得太快呢
佢哋乜都係佢噏!
香港曱甴踎監又唔交待喎

有200萬人保住陳同佳,驚你條撚

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-4 02:07 PM 發表
有200萬人保住陳同佳,驚你條撚
有一條友反口,叫逃緊生

引用:
原帖由 dtw 於 2020-10-4 02:09 PM 發表

有一條友反口,叫逃緊生
估計佢只係想喺反修例暴亂中甩身

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-4 02:11 PM 發表

估計佢只係想喺反修例暴亂中甩身
冇咁易

睇黎陸委會唔知咩叫法治!香港無法例可以捉私了之父陳同佳呀!佢唔自己上機,無人迫到嫁!乜台灣可以無法例支持下就拉人既咩?

咁L多嘢講,
嗰五隻著草黃畜呢?
又唔交待,係咪死L咗?

系??喂!!!派代表過黎簽份港台司法互助!!!!

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2020-10-4 01:50 PM 發表
冇法律基礎去處理, 點作為?!  政府可以隨意拘捕一個冇犯香港法律的市民, 然後送佢去台灣? 若然這樣做冇問題的, 下次是否可以又隨意拘捕某些人, 然後送佢哋去大陸?!  請陸委會的官員答覆下 ...
呆灣政府國際空間狹窄,一向自卑感強烈,處處要別人尊重和承認佢是一個獨立國家,處事要窗口對窗口,任何事都夾硬要別人以官式對等方法和它溝通。

呢單嘢明明沒有法理依據也 蠻不講理, 一定要香港政府 以官式 方法送嫌疑犯到佢嗰度, 嫌疑犯親自投案去佢嗰度就唔肯收, 小丑心態 , 睇見就煩!!!

喺你度殺咗人,你比人大搖大罷咁返香港,而家仲好意思講呢啲

有廿四逃犯坐船去台灣,點解冇得比佢坐船去台灣?
台灣太不人道

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]