• 瀏覽: 32,615
  • 回覆: 6
+9
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-2 05:02 PM 發表
大批市民昨日(1日)響應網上號召上街「購物」,結果包括至少4名區議員在內,逾80人被警方拘捕。兩名被捕區議員李予信和梁晃維不約而同指,有只懂英語的被捕人士因警署沒有警員能以英語錄取口供而呆等。 李予信和梁晃維昨日被捕後都被帶到北角警署。李獲釋後透過社交網站表示,在警署期間,他在警署期間,他身旁有只懂英語的被補人士,「但整個北角警署竟然沒有一個警員能夠以英語跟他落口供」,要留待翻譯官到場才可處理,直 ...
轉貼員午安好~
你有無諗過要求英文落口供的原因?
似乎是玩野刁難別人多於正當要求。
其實都只係搏別人犯錯再作政治抨擊的一部份。

事實是流氓爛仔行為。
點解你仲可以當自己係英雄咁講呢啲自己人的醜事出黎?
你可否出黎講解一下?

多謝你。

「這簡直是香港的恥辱。」
係咪指香港有啲咁既刁民搞事仲當自己係正義?

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2020-10-2 06:23 PM 發表

根據黃絲死曱甴對內地同胞嘅要求係唔識廣東話唔好嚟香港嘅準則,警方安排翻譯已經係對香港人嘅一種過份

你好正~

引用:
原帖由 Jackishere 於 2020-10-2 09:02 PM 發表

師兄,佢點會唔知啲人係玩嘢呀,不過佢呢啲小黃人實係要話警察。唔駛理班傻仔。
睇下反駁番佢, 佢有無得無賴抵賴......

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2020-10-2 09:22 PM 發表
敢問轉貼員,有邊個國際城市及國家嘅是但一間警局,一定有人識國語廣東話或英語?!

答案係無
反駁得好好, 等睇下回應先...

引用:
原帖由 觀塘之人 於 2020-10-2 09:55 PM 發表

唔使對佢咁好口喎,條柒頭俾人吊慣唔會回你,同現實一模一樣俾人吊都係鵪鶉咁,轉個頭又面撚懵懵咁又開第二個帖架啦
照道理, 佢貼得出黎應該要回應人先啱~
無理由講啲歪理出黎跟住就走咗去~
即係自己都知自己唔啱

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-10-3 12:28 AM 發表

好多土生土長南亞裔都係唔識講中文,唔係玩嘢
哦哦...原來係咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]