• 瀏覽: 12,825
  • 回覆: 277
+2
其實就算陳同佳肯自首 台灣當局亦可以以一國兩制的方針拒絕其入境  要求他返回或遣返回香港 因為若貿貿然接收陳某 在台灣亦會產生一國兩制之根源性問題 原因陳某已列入台灣之不祥人的黑名單中
事件亦會Loop番陳某回港 台灣既前後說法矛盾 之後 蔡英文總統 執政時 之說 叫香港自行決定 怎樣去判陳某 因為 台灣並沒有 引渡法 此舉 定必會引狼入室 到時定必會 觸發 台灣 示威 浪潮
一發不可收拾

引用:
原帖由 A1000 於 2020-10-2 10:52 AM 發表

噉又未必,可能裏邊有啲嘢,我哋外人唔清楚呢!
根本就係,如果呢家野冇涉及政治事件,乜柒都可以講,一次性就一次性,點舞都得。一掂到政治,仲要係咁大件事,有排搞啦。吊,如果普通一單謀殺案,有L條牧師幫你代言咩

引用:
原帖由 丁老闆 於 2020-10-2 16:49 發表

犯民一直都係咁玩,正如宜家12傻仔,最唔想佢哋早日歸來,就係犯民
嗰12條傻仔有排受啊!

引用:
原帖由 Regjamie 於 2020-10-2 20:10 發表

根本就係,如果呢家野冇涉及政治事件,乜柒都可以講,一次性就一次性,點舞都得。一掂到政治,仲要係咁大件事,有排搞啦。吊,如果普通一單謀殺案,有L條牧師幫你代言咩 ...
總之,我哋買定啲花生啤酒汽水,睇大戲好喇!家下嗰邊出咗聲喇!睇下我哋呢邊有乜運作?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 07:03 PM 發表

你對大陸司法有少少常識,就知殺人罪係必須有人證物證先可以定罪,不可能單靠疑犯自白
呢樣係之前司法改革既成果,目的係避免冤案錯案,起碼唔好打左靶先發覺拉錯人。
宜家成件案大陸既法庭根本無法取得關鍵證據,邊可能定罪?定唔到罪,會點?
格硬定罪?大陸會唔會為你一單案搞到司法倒退二三十年?
一話你聽得香港班黃撚洗腦多,以為大陸法庭可以憑共產黨意志去判?
你知唔知D黃撚口中既黨大於法,根本唔係 ...
你講嘅野我全部明白,但究竟而家有幾多案件材料可以審判用,夠唔夠,你同我都唔會知。

我一路只係排除去台灣自首呢個方法,而嘗試提出其他方案,係因為睇到呢一年台灣嘅行為就知根本唔會成事。但呢啲所謂繞行方案,我就唔係要深究是否可行,因為我相信香討根本無呢方面嘅專家,亦無深入了解呢個案件內情嘅人。當然如果真係咁好彩有專家出黎解說就最好。

但你偏要將件事又拉返去台灣自首黎講,咁樣無任何意義。你同我都預視到台灣就係要繼續玩野,咁仲講黎做乜?

引用:
原帖由 wingaman 於 2020-10-2 08:23 PM 發表

你講嘅野我全部明白,但究竟而家有幾多案件材料可以審判用,夠唔夠,你同我都唔會知。

我一路只係排除去台灣自首呢個方法,而嘗試提出其他方案,係因為睇到呢一年台灣嘅行為就知根本唔會成事。但呢啲所謂繞行方案,我就唔係要深究是否可行,因為我相信香討根本無呢方面嘅專家,亦無深入了解呢個案件內情嘅人。當然如果真係咁好彩有專家出黎解說就最好。

但你偏要將件事又拉返去台灣自首黎講,咁樣無任何意義。你 ...
證據夠的話,陳同佳早就返左大陸。
我都講到明一罪不二審既風險,你去問大陸任何一個學法既人都會有相同答案,你覺得值搏?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 08:33 PM 發表

證據夠的話,陳同佳早就返左大陸。
而家台灣因為疫症封城呀
陳同佳想入台灣 唔該應自動隔離14天
在這十四天的時間 慢慢詳談 到底 批唔批
到最後話唔批 唔該遣返
理由點解呀 就係因為台灣 沒有 引渡條例
若然台灣自行修例 台灣 就會手風水大亂
陳某是 絕不能去台灣
唔係 新一輪示威浪潮席捲台灣
原因 不祥人 就是 不祥人
入到台灣 判 終身 香港人會糟
判佢死刑 又唔可以 乜台灣人可判中國香港人死刑咩 咁好似 同 一國兩制 有出入喎

引用:
原帖由 RoyalPlastic 於 2020-10-2 08:56 PM 發表

而家台灣因為疫症封城呀
陳同佳想入台灣 唔該應自動隔離14天
在這十四天的時間 慢慢詳談 到底 批唔批
到最後話唔批 唔該遣返
理由點解呀 就係因為台灣 沒有 引渡條例
若然台灣自行修例 台灣 就會手風水大亂
陳某是 絕不能去台灣
唔係 新一輪示威浪潮席捲台灣
原因 不祥人 就是 不祥人
入到台灣 判 終身 香港人會糟
判佢死刑 又唔可以 乜台灣人可判中國香港人死刑咩 咁好似 同 一國兩制 有出 ...
陳同佳只要用任何方式入到台灣管轄地方,台灣唔審就驅逐佢出境,台灣就錯晒。

去金門,澎湖,綠島,都得。要檢疫咪係果度隔離,唔會影響台灣島。

真心預坐十幾廿年的話,又會介意比人隔離十四日啦。

問題係,點搞都好,台灣唔審,死者係無可能得到公義。

違反司法程序強行定罪,還不如搵人買起佢。

另外,只要陳同佳係台灣自首,而唔係靠兩地協議被引渡過去,台灣並唔需要做任何刑罰上既保證,法官認為應該點判就點判。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 08:59 PM 發表

陳同佳只要用任何方式入到台灣管轄地方,台灣唔審就驅逐佢出境,台灣就錯晒。

去金門,澎湖,綠島,都得。要檢疫咪係果度隔離,唔會影響台灣島。

違反司法程序強行定罪,還不如搵人買起佢。 ...
難道叫佢自我解脫嗎
似乎不合人道

引用:
原帖由 RoyalPlastic 於 2020-10-2 09:03 PM 發表

難道叫佢自我解脫嗎
似乎不合人道
關鍵係台灣想玩野玩到幾時。

無人知陳同佳諗緊乜,可能佢想死,但係牧師叫佢去面對。
亦可能佢只係做下show,諗住拖得幾耐就幾耐。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 08:59 PM 發表

違反司法程序強行定罪,還不如搵人買起佢。

另外,只要陳同佳係台灣自首,而唔係靠兩地協議被引渡過去,台灣並唔需要做任何刑罰上既保 ...
不能 不能 萬萬不能
這一定會搞禍台灣

引用:
原帖由 RoyalPlastic 於 2020-10-2 09:05 PM 發表

不能 不能 萬萬不能
這一定會搞禍台灣
連正常合理既司法程序都會搞到社會立立亂的話
呢個只係台灣既問題

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-2 09:06 PM 發表

連正常合理既司法程序都會搞到社會立立亂的話
呢個只係台灣既問題
這只係將一個波掉番去佢地本土都不接受的國土

引用:
原帖由 午後微風 於 2020-10-2 07:03 PM 發表

某情度上係,如果條女無俾帽陳同佳既話我諗佢地會正常安全,當然我唔讚成陳同佳殺人,但係某情度上佢係值得同情,潘媽媽有一定程度責任,因為佢教育失敗,所以先教出咁既渣女出來害人 ...
一句啦,派帽冇犯法,殺人是犯法。

引用:
原帖由 丁老闆 於 2020-10-2 04:58 PM 發表

死者自己冇責任?
有咩責任其實? 你意思錯在個女仔,陳係殺得好?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]