• 瀏覽: 7,081
  • 回覆: 72
+18
外國傳媒報道,評級機構惠譽(Fitch)亞洲風險分析師Darren Tay指出,中美兩國在貿易、科技甚至價值觀針鋒相對,

外國傳媒報道,評級機構惠譽(Fitch)亞洲風險分析師Darren Tay指出,中美兩國在貿易、科技甚至價值觀針鋒相對,恐怕最終在未來幾十年將陷入新冷戰,下一代人將面臨全球性經濟、軍事、意識形態鬥爭,導致世界大部分地區分裂為「親美集團」和「親中集團」。

他表示,科技已經是中美戰場,如果關係不改善,這個領域可能會出現最大分歧。近幾個月來,美國加強限制華為購買半導體,或是試圖下架WeChat、要求中國企業字節跳動出售TikTok的在美國業務等,儘管美國法院最終暫時阻止該禁令。

他稱,東南亞國家雖然希望能務實、與雙方盡可能保持友好關係,但這種分裂可能會迫使「歸邊」,而中國在亞洲的規模和影響力將難以抗拒,是值得考慮的風險。

他補充,西方普遍的價值觀念如憲政民主、媒體自由,反而在中國是威脅。除了意識形態相左,兩國互相的不信任感也是分裂原因之一,很容易想像彼此的人民不信任對方科技公司如何處理隱私問題。
-----
限聚令放寬後湧現報復式消費,生意轉守為攻,擴充良機!
《香港信貸》上市公司,提供多元化低息貸款服務,只須一個電話,滿足您各種資金需要。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201001/bkn-20201001162843309-1001_00842_001.html
數十年.....好大獲....香港點算

美國只會再差落去,想要攪“美國製造”唔係無可能,但無可能同中國比
數十年就誇咗啲,中國政府一早就攪梗五年十年計劃,唔會因哩啲“新冷戰”而停工,再講歐洲方面都唔想中美兩國再咁落去,有機會做一個中間人去平息

其實中國只係被動回應挑釁,並無冷戰思唯,而美國姿態係巧取豪奪,同口頭上既民主自由,係風馬牛不相及既兩回事

唔係中國想打,係佢老尾要打。
不過以佢老尾現今之經濟實力,同尾蘇冷戰時已相差甚遠,佢哋可以捱到咁耐咩?

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-10-2 01:28 AM 發表
唔係中國想打,係佢老尾要打。
不過以佢老尾現今之經濟實力,同尾蘇冷戰時已相差甚遠,佢哋可以捱到咁耐咩?
估唔到嘅係所謂嘅經濟師,諗法重係二三十年前,你估而家嘅中國重係以前咩,又係“白人至上”嘅思維,相信到火燒後欄都唔會改,由得自己燒死

國際金融黑手又想出口術造市啊... 什麼評級機構, 都是習慣性配合金融大鱷造市掠水而已...

引用:
原帖由 超級妙趣遊星 於 2020-10-2 01:22 AM 發表
其實中國只係被動回應挑釁,並無冷戰思唯,而美國姿態係巧取豪奪,同口頭上既民主自由,係風馬牛不相及既兩回事
中國唔會蠢到陪老美咁樣玩落去,正所謂一隻手掌拍唔響,老美自己玩埋佢喇

美國過到呢關再講其他

我一向都認為新型冠狀病毒呢個名改得唔好
美國D病毒咁突變法, 兩三年後已經連疫苗都唔認得, 到時唔通叫新冠二代咩.
好似世衛咁加個年份比佢就得
COVID-19 COVID-21 COVID-22 COVID-24 COVID-25-1 COVID-25-2 ...

到時你班友無得再叫美國肺炎, 因為人地會問, 咁多隻即係邊隻?

HK已經打左年幾啦 血流成河 烽火連天

引用:
原帖由 hwwong 於 2020-10-2 01:36 AM 發表
國際金融黑手又想出口術造市啊... 什麼評級機構, 都是習慣性配合金融大鱷造市掠水而已...
九七同零八金融風暴,加上今次嘅新冠,阿爺都頂得住,再加上十年幾年過去,而家嘅中國更比之前強大,西方班大鱷重會有心機去玩落去?不如關心自己幾時去賣鹹鴨蛋重好

如果繼續硬碰硬,世界大戰唔出奇

唔洗世界大部分,係香港已分開兩大派
邊國贏左,就主導香港精英

提示: 違規內容已被屏蔽
放心。。。中國定美國輸先我唔知
但香港一定係第一個輸到仆街既地方
同滙豐一樣夾係中間注定冇運行

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]