• 瀏覽: 27,106
  • 回覆: 265
+9
引用:
原帖由 moon2004girl 於 2020-10-1 01:22 PM 發表
中三男生驟然墮樓身亡,單親母痛失愛兒既傷心又不解,感嘆「手機害人」,如今只昐身在廣州的大女能來港,見弟弟最後一面。中秋前夕,一名14歲姓姚中三男生昨日(30日)從長沙灣蘇屋邨金松樓高處墮下,當場死亡,姚昨早如常上學,惟在學校玩手遊被老師沒收了電話,姚母指兒子近年沉迷玩手機遊戲「王者榮耀」。據知,姚生前手機日夜不離手,成績由中一考10多名,跌至中三考70多名,媽媽對兒子讚不絕口,稱他性格樂觀:「佢作 ...
佢老母都算有良心 . 如果死者死前真係俾老師沒收手機而尋死 . 佢老母要告學校同老師 . 甘學校同老師就麻能煩 .

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2020-10-1 01:22 PM 發表
中三男生驟然墮樓身亡,單親母痛失愛兒既傷心又不解,感嘆「手機害人」,如今只昐身在廣州的大女能來港,見弟弟最後一面。中秋前夕,一名14歲姓姚中三男生昨日(30日)從長沙灣蘇屋邨金松樓高處墮下,當場死亡,姚昨早如常上學,惟在學校玩手遊被老師沒收了電話,姚母指兒子近年沉迷玩手機遊戲「王者榮耀」。據知,姚生前手機日夜不離手,成績由中一考10多名,跌至中三考70多名,媽媽對兒子讚不絕口,稱他性格樂觀:「佢作 ...
母感嘆「手機害人」???  邊個買手機畀你個乖仔??? 你咯

引用:
原帖由 touya08 於 2020-10-1 03:00 PM 發表

母感嘆「手機害人」???  邊個買手機畀你個乖仔??? 你咯
宜家既細路,人人有佢無,會發瘋

根本細路同學生就係要管,你睇香港近年盛產咁多賤種00後黃畜同曱甴就知。

手機遊戲是娛樂, 如沈迷, 就問返自己為何了

引用:
曱甴一般視手機如命

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-1 01:49 PM 發表
自己唔識教又賴學校, 正一刁民.
對父母表明係不幸喎
冇來過老師。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2020-10-1 02:06 PM 發表
所以我個仔打機, 我由得佢, 只要唔好做壞事, 做甲由, 將來做水電好, 做運輸好, 餓唔死就算. 
唔做害人或破壞國家社會既事都好好

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-10-1 01:52 PM 發表
古時學生手不釋卷,今日學生手不釋機,無遊戲玩,生不如死!

網絡遊戲最毒,因為要和其他人比拼,所以分秒必爭,甚至要課金買裝備!單機好些,隨時可停。 ...
所以國內有限制沉迷

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2020-10-1 13:22 發表
手機世界,用得其所,確寶增加智識和便利,但當沉迷網路世界,就會令人難以抽離!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-1 01:49 PM 發表
自己唔識教又賴學校, 正一刁民.
吾識字??

引用:
原帖由 momo481716 於 2020-10-1 02:26 PM 發表

最撚賤係到咁上下時間開新server分薄人流
舊ser越來越少人玩,到頭來一場空
就算開新服 . 舊服既帳號都唔可以過前服架 ?

假如舊服有 1000 個帳號 , 就算開新服 . 最多都係舊服唔會增加帳號 .

舊服越來越小人只係自然流失 .

而且一個服 , 玩家人數一定有上限 . 官方要賺錢 . 舊服差唔多爆人數就會開新服架啦 . 唔通有錢唔賺咩 .

方法總比問題多,沒有過不去的坎🤔🤔

引用:
原帖由 吳尊函 於 2020-10-1 02:59 PM 發表

手機唔係害人,時代進步,手機係聯絡人係方便,係發明手機上網嘅先害人,騰訊只不過係一個平台,因為手遊大部份都唔關佢事,就算冇騰訊,一樣有第二個平台,就算冇中國嘅手遊,外國一樣大把手遊,由其是台灣,你根本 本末倒置,你夠唔夠膽講,700執笠,呢個世界冇一個人都唔上網,冇一個人玩手遊,你真係 嘥L氣 ...
就算無手遊, 以前都有唔少cases, 細路沉迷打機俾家人鬧而自殺.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]