• 瀏覽: 6,725
  • 回覆: 54
  • 追帖: 1
[隱藏]
反對派立法會議員去留問題民調今日公布,結果得出支持和反對留任的支持比例都不過半數的門檻,議員要自行作出政治判斷。紫荊研究院調查發現,對於立法會議員延任問題,近六成市民認為,被取消參選資格的議員不應該繼續延任,但對於其他泛民議員是否應延任,仍未有主流意見。
紫荊研究院委託香港社會科學民意調查中心,在9月23日至28日,用電話隨機抽樣成功訪問了2007名市民,了解受訪者對國家安全、立法會議員延任等議題的意見。


調查結果於今日公布,有63.7%的受訪者認同,香港作為特別行政區有責任保障國家安全不受損害,有23.1%不認同,另有13.2%表示「唔清楚,無意見」,數據與他們5月的調查一致,反映大部份市民認同香港在保障國家安全上應該負上責任。
香港國安法在6月30日正式於香港實施。對於有意見認為,反對國安法的人士,等同不擁護基本法,不可以參選立法會,有57.4%的受訪者認同此說法,有29.8%不認同此說法,另有12.8%表示「唔清楚,無意見」。結果說明有較多數的市民,認為反對國安法的人士,不應具備參選立法會的資格。
對於在7月立法會選舉提名期時,被選舉主任取消參選資格的立法會議員,是否有資格繼續擔任議員,有58.4%的受訪者認為「沒有資格」,有31%認為「有資格」,另有10.6%表示「唔清楚,無意見」。結果說明多數市民反對有關議員繼續擔任立法會議員。
對於有意見認為,除被取消參選資格的議員外,其他泛民議員都應該延任立法會議員,有43.7%的受訪者對此表示同意,有40.2%表示不同意,另有16.1%表示「唔清楚,無意見」。結果說明,對於其他泛民議員是否應延任,市民仍未形成較為主流的看法。
未半自決,盼留任再演政治鬧劇  望君自重,欲求生唯有迷途知返
「齊上齊落、絕不分化」就算口號叫得幾咁響,但反對派啱啱傳出將會於次日公佈民主派議員延任去留「民調」結果嘅消息,諸多反對派立會議員們就已經開始各行其是咁宣佈自己就是否留任嘅最終決定:就喺結果公佈嘅前一天亦即係28號,陳志全及朱凱迪分別去信立法會表明9月30號後唔再續任第六屆立法會議員,與之相反嘅就係葉建源喺28號以「六成受訪會員支持其留任」為由喺教協嘅支持下宣佈留任。「民調結果」未公佈,是否留任就已自行宣佈,可以講反對派呢場所謂嘅「民調定去留」已經淪為咗一個笑話。
其實呢場「民調」本身就係一個笑話,暫且唔講最初復雜嘅「門檻」之爭,就算到最後「民調」結果亦只訪問咗2,000幾人並最終取到咗「去留均不過半」呢個尷尬嘅結果。點解呢一關繫到反對派命運嘅「民調」調查樣本數卻咁少?我相信大家都已經心照不宣——為嘅就係保證「均不過半後由反對派議員自決」嘅結果,畢竟呢個時候嘅香港邊度仲有人會支持呢班禍港政客繼續盤桓於立會?如果樣本基數太大,又點樣能夠令到佢哋向依家咁樣打著「民主投票決定」嘅旗號堂而皇之咁為自己嘅私利而謀劃呢?
冇錯,其實無論去留與否,呢班反對派做出決定嘅唯一原因就係個人私利。就好似喺結果未公佈時便搶先宣佈退出嘅陳志全與朱凱迪,以及之後同樣宣佈退出嘅陳淑莊,佢哋真係因為「若無大杯葛覺悟則無談判籌碼」而選擇離去嘅咩?無可能,只不過係佢哋尚有一定嘅自知之明,佢哋好清楚不斷煽暴、制亂已經觸犯咗太多嘅法律,難逃法網之餘席位亦註定難保,與其灰溜溜咁畀依法除名不如好似依家咁惺惺作態自辭職位仲「實惠」,轉眼之間佢哋便成為咗黃絲眼裡邊「以身作則踐行攬炒的勇士」,相比好快就可以再次借機沽名以此募捐,比留任立會遭人唾駡好咗唔知幾多。至於嗰位生恐遲咗一步畀「攬炒派」裹挾離職而匆忙宣佈留任嘅葉議員喺心計上便遜色半分,畢竟稍稍有點大腦便可估到,逐權逐利、貪得無厭嘅反對派們又點可能放棄立會嘅議席?
不過我諗睇到咗已經有15名反對派亂港議員確定留任後,大家唔使為此感到惋惜,因為反對派們從一開始就搞錯咗一件事情:費盡心機咁設法留任其實毫無意義。藉以阻撓對黑金嘅「清算」、並繼續亂港生事,呢個係反對派們謀劃留任嘅主要原因,唔好意思,就算留任,喺受困於拉布一年咁耐嘅民眾監督警惕之下、喺國安法懲治亂港行徑嘅震懾之下、對香港政界對阻政拉布行徑「零容忍」嘅果決之下,堅持留任嘅反對派們真係能夠實現自己「借權攬財」嘅美夢咩?癡心妄想!對於個啲妄圖以「總辭」威脅政府嘅「攬炒派」嚟講呢四個字同樣恰當,畢竟呢個時候香港絕大多數民眾唔單止期待佢哋滾出立會,更期待佢哋滾出香港,對香港嚟講,反對派嘅離任反而係大大嘅「利好」,又點稱得上係「談判籌碼」呢?
事到依家,關於去留之論終究亦算係已經落下咗帷幕,但喺度我仲係最後一次奉勸諸位反對派,無論去留與否、無論喺何職位,忠於香港,心繫民眾先至係立足根本。與其爭權奪勢,不如多做實事,如果仲係堅持亂港生事,我相信無論身居何職何地,等待你哋嘅都將會係法律嘅制裁!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
正義終不會缺席


回覆 引用 TOP

吾好阻頭阻勢!香港將會更加繁榮


回覆 引用 TOP

我哋堅信,有國安法嘅護港,香港嘅明天一定會更加繁榮穩定,香港將會早日恢複光彩


回覆 引用 TOP

[隱藏]
支持港府,一心為民着想!


回覆 引用 TOP

我們看到了政府抗疫的成效,我們相信未來。


回覆 引用 TOP

香港只有渡過呢個艱難嘅時刻,才會迎嚟下一個春天。


回覆 引用 TOP

希望暴徒盡快伏法,還香港一片安寧。


回覆 引用 TOP

港區國安法已經正式頒布實施,今後任何破壞香港長治久安嘅施暴行為都將受到法律嘅嚴懲


回覆 引用 TOP

[隱藏]
亂港分子肆虐香港社會,對抗到底嘅都只會係自取滅亡,希望快快停止


回覆 引用 TOP

攬炒派相關行為近來愈發猖狂,要求律政司嚴肅跟進,守護香港司法獨立


回覆 引用 TOP

支持香港政府


回覆 引用 TOP

民陣明目張膽,居心叵測


回覆 引用 TOP

國慶中秋節馬上就要嚟了,希望香港保持平穩繁榮


回覆 引用 TOP

[隱藏]
亂港分子的陰謀不能得逞的


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]