• 瀏覽: 21,959
  • 回覆: 270
+18
美國空軍無人機部隊早前在西海岸參與多軍種聯合演習,惟官兵所佩戴的臂章上出現紅色的中國地圖剪影,引起輿論質疑。官媒周二(2...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0929_00952_001.html

有得震,無得瞓

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200929/mobile/bkn-20200929163228503-0929_00952_001.html

邪惡國家特別多洗腦物. 🙄

如果是真...........應該會在十月中左右爆發............主力應該是無人機........!!

真係好L挑釁喎

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-9-29 10:08 PM 發表
真係好L挑釁喎
其實在尾國內都有討論過............他們會派出大量無人機炸島.........之後會說是意外........!!
不過中國貪官太多呢...........很多資訊很難走到領導層.......!!

戇圾人整一個臂章識,黃人打曬飛機。

https://www.airforcemag.com/with-an-eye-on-china-reaper-drones-train-for-maritime-war/

首先呢篇文係話美國佬想喺中國周邊引入MQ9,用作海洋偵測,又話佢有強大嘅應急能力,空基拒止能力,協同作戰能力同偵測能力云云。
但同時文中亦都承認面對中俄等對手,呢啲非隱形同極慢速嘅飛機極容易被擊落,亦容易受到電子戰干擾,生存能力成疑。
文中就提到MQ9嘅使用單位。而家制定緊一啲新嘅戰術企圖令呢個飛機,可以喺中國沿岸水域上有所作為。

不過呢單嘢已經令到黃友同埋連渣成地白汁

好似下面呢條友,又話美軍可以用呢架咁牛肺對中國防空系統做斬首戰喎。

https://m.youtube.com/watch?v=6RvMdMT28Kg

不過哩,大話怕計數,好簡單嘅數學:
MQ9時速480公里
武器可選用,短程空對空導彈,反坦克導彈,同埋航空炸彈等等。
機翼長20米,無隱身能力。
探測器方面,佢有一個卡塞格林式天線嘅ku頻雷達,同埋一個紅外光電探測頭。
先唔講電子戰同埋中國有大把同類無人機(彩虹系列)或者更加好嘅無人機(無偵8,攻擊11),就講佢如果用嚟對付中俄嘅地面目標會點樣。
首先佢個探測能力並唔突出,卡塞格林式天線喺今日嚟講係落後嘅象徵,而且ku頻作用距離有限,加上機翼非常巨大,又冇隱身能力。估計佢好難做到先敵發現,而且佢用孔徑合成模式作掃描時好難唔比敵人發現佢嘅電波。

實際情況係咁,一般防空系統會喺150-200公里外發現呢架野,而呢架嘢可以喺70-100公里外發現敵方目標。
由於此機飛行速度太慢,即使使用滑翔炸彈時不能有效增加攻擊範圍,估計佢武器嘅射程係15公里以內。
所以呢架野能夠發射武器之前,佢會喺敵方防空系統至少暴露15-20分鐘,仲未計佢根本唔能夠第一時間發現敵人位置,需要不斷徘徊探測敵人位置。

結構類似,但係飛行高度同埋速度大得多嘅大得多嘅U2同埋全球鷹,分別都被中國防空部隊多次擊落同埋伊朗防空部隊擊落。

現實係MQ9難以喺複雜嘅軍事環境有所作為。

估計呢單嘢就係MQ9單位,不滿被美國軍方高層冷待,嘩眾取寵搏出位,實情嚟中國做靶機。

結論就係,黃友噴白汁之前,唔該用下腦計下數。

伊朗已經發生過

要打就係好過唔係,要真正反面唔好拖拖拉拉,誰怕誰

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-9-29 10:12 PM 發表
香港討論區> 時事新聞> 軍事討論
1上一頁
下一頁2
發帖 回覆 分享 收藏 搜尋
[MQ9]美國佬整個臂章,黃人又打飛機。
[MQ9]美國佬整個臂章,黃人又打飛機。
1.3k 15 1
泛民之星陳盲刎
樓主
泛民之星陳盲刎
2020-9-27 11:26 PM#1
https://www.airforcemag.com/with-an-eye-on-china-re ...
主要考慮只有兩個........!!
1......如何在無人情況之下偷襲.......同時不造成本身人員傷亡......!!
2......如何平安退場.........炸了你的島......卻使你無借口軍事反擊......!!

10月中是理想的時間點........這都是有可能發生......但要控制規模有難度.....!!
其實可以在糧草方面知道他們的真假...........是否用來套取中國方面的防衛資料還是真出手難說...!!

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-9-29 10:13 PM 發表
伊朗已經發生過
伊朗打過一隻全球鷹落嚟,另外hack咗一隻隱形嘅無人機。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-9-29 10:18 PM 發表

主要考慮只有兩個........!!
1......如何在無人情況之下偷襲.......同時不造成本身人員傷亡......!!
2......如何平安退場.........炸了你的島......卻使你無借口軍事反擊......!!

10月中是理想的時間點........這都是有可能發生......但要控制規模有難度.....!!
其實可以在糧草方面知道他們的真假.......... ...
巡航導彈都有得打,呢隻嘢更加唔使講啦。

得把口!

引用:
原帖由 kevin0101 於 2020-9-29 10:14 PM 發表
要打就係好過唔係,要真正反面唔好拖拖拉拉,誰怕誰
大家都唔想正面對抗.......反為想借南海及台灣做戰場..........海戰尾國會比較有信心...!!
印度可以拖延中國軍力........分散主力佈局........!!
俄羅斯對日本..........南北韓會是另外一個局面...........越南反水就預期之中....!!
成個東南亞會進入戰爭.........也許會嚴重到整個亞洲進入戰亂..........!!
只要中國及印度出現全面戰爭就可以成局...!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-9-29 22:12 發表

其實在尾國內都有討論過............他們會派出大量無人機炸島.........之後會說是意外........!!
不過中國貪官太多呢...........很多資訊很難走到領導層.......!! ...
Angel fallen ?? 無人機刺殺總統?係幾多人討論過,依家白宮範圍都唔比放. 其實美國總統百幾年歷史,驚到入地牢真係冇邊幾個。

美國佬見到吉林一號影住成隻 F22, 諗諗下, 都係搵無人機算勒.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]