• 瀏覽: 9,917
  • 回覆: 11
https://tw.mobi.yahoo.com/news/日本可以虐打中國-網秒答揭超強軍種-073052395.html

第二次世界大戰於1939年爆發,直到1945年8月美國在廣島與長崎投下原子彈,才結束這場人類歷史上死傷規模最大的戰爭,而日本在投降之後也被各國嚴厲制裁、禁止徵召軍隊;有網友就好奇,「如果現在讓日本封印解除的話,能打贏中國嗎?」貼文一出隨即引發熱議。

「中國玩法最怕地方軍閥擁兵割據一方,這是中國慣例,所以中國各軍區都不會有非常突出的作戰能力」、
「日本光是航母的實戰經驗就比中國早了90年」
「日本沒有解封已經有4艘輕航母了,載艦量都比中國的大」。

有網友指出,「日本現沒解封的狀態,不比核武的話也是勝出啊」、
「日本海軍虐打中國,空軍靠美國也是虐打;至於陸軍,如果蘇聯選擇一起打中國,中國大概就真的完了」、
「你給日本解封後一段時間擴充軍武,中國算屁啊」、

台灣網友完全吾睇好大陸軍事潛力

熱賣及精選
有網友說
美國正在解除日本封印沒錯,軍費也不斷提高,重點是會得到美國的科技資源,反觀中共只能閉門造車、

係咪駁吾到

淨係蒼龍已經贏幾條街街

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-9-29 10:22 PM 發表

呆娃真是腦洞大開,天真得可愛,幼稚得可笑,都唔諗下點解被逼在島上自我吊打,凈係識得做美日的狗奴才,真是廢得無藥可救。
日本沒有解封已經有4艘輕航母了,載艦量都比中國的強

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-9-30 01:08 PM 發表

中國現有2只重型航母,4艘輕航母,現正做076也是輕航母型,唔知要做幾艘
中國有無f35呢類隱身兼垂直升降嘅艇戴機?

引用:
原帖由 TibetChina 於 2020-9-30 03:37 PM 發表

先考慮日本的這些輕航母如何不在海戰中被擊沉吧。
我中學通識科個Miss話中國從未在軍事贏過日本,
因為歷史陰影,所以都係吾會同日本開戰

引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-30 06:59 PM 發表

日本要報仇都唔係搵中國啦,你話搵邊個呢?!
個人愚見,日本會揾俄羅斯

引用:
原帖由 大林林 於 2020-9-30 06:41 PM 發表

乜你有讀過中學架,點解成個小學雞咁
你入到島大嘛 ?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-1 07:36 AM 發表

冇計喎, 相信教樓主個Miss都冇睇過中國歷史就係度9嗡

16XX年, 日本天下人豐臣秀吉被中國打敗及死亡, 佢個miss都未必知, 嚇到德川家康縮返去日本, 直至日治維新後, 可能背後德美國勢力再出來攪攪震. ...
豐臣秀吉係病死, 並非被中國打敗而死

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-1 05:54 PM 發表

打敗咗,咪軍中朽病死囉,

佢可能俾類似台網軍的騙子呃佢,以為當上日本最高階的天下人就好打得,怎知過大海攻中國及朝鮮咩瀨晒招囉!
所以聽台網軍事老吹,等同自殺,菜菜子你硬膠夠未 ...
其實係日本打贏咗,太閤殿下係病死嘅

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-1 07:23 PM 發表

咪作啦,這事實記載在日本大坂城內!有時間叫你miss去睇下這歷史正本先教你吧
香港通識的教材是黃師老作,任9佢嗡,有監管的

所以佢教壞你了 ...
我miss 港大歷史系畢業,蕭若元師妹,你係邊間U 呀

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-10-2 06:35 PM 發表

而家, 日本軍力只等同是做返中國當年的蕃屬國級別

在唐朝時日本. 高句麗, 新羅, 百濟, 琉球, 天竺,...... 大里, 都是蕃屬國, 向唐朝進貢
日本有f35有蒼龍,
中國軍力似蕃國多d囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]