• 瀏覽: 2,123
  • 回覆: 17
只有 4% 支持買美國貨。
No problem! 瑞士反正大把選擇,唔使比好似台灣咁,下下比天價老美。

https://www.thelocal.ch/20200928 ... ing-american-planes

咁都可以公投,一般人有能力做正確決定嗎? 最後咪又係媒體操縱  

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:58 PM 發表
咁都可以公投,一般人有能力做正確決定嗎? 最後咪又係媒體操縱  
講緊瑞士,唔係香港。
操控瑞士媒體,似乎連美國都唔成功喎。

買美國貨,俾完錢都未必係自己架。
美國可以除時讓你停飛。

“There is always a dependency on the country of manufacture. But the US does not disclose its software codes. I have already been reprimanded for my statements in this regard, but I stand by it: In extreme cases, this means that the Americans can change the software codes and we can no longer access our jets.”

“始終依賴製造國。 但是美國沒有透露其軟件代碼。 在這方面,我已經受到譴責,但我堅持:在極端情況下,這意味著美國人可以更改軟件代碼,而我們將無法再使用我們的飛機。”

阿同法國佬傾下啦。
睇下可否半價買陣風,激死印度佬

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-9-29 01:54 PM 發表
只有 4% 支持買美國貨。
No problem! 瑞士反正大把選擇,唔使比好似台灣咁,下下比天價老美。

https://www.thelocal.ch/20200928/no-trump-fighter-jets-swiss-say-no-to-buying-american-planes ...
你出文時有冇睇成篇嘢講乜架? 又要我幫你啦:
4%的人希望政府從美國購買
31%的人說,決定應該由政府決定。
28%的人表示應該從空客或達索等歐洲公司購買
11%的人說他們不知道
新戰鬥機投入60億瑞士法郎(66億美元,56億歐元),但只有50.1%的選票獲得通過。

買完仲要以後受佢威脅,唔聽話就遠程關閉飛機,一個主權國家諗唔到咩理由咁既條件都同佢買。

連中立國都比美國搞民粹?!

美國對任何對抗它的國家絕不留情。所以,我猜想數日之後,美國國務院將會宣布︰「瑞士銀行犯下各種大大小小金融罪行,所以美國有必要執行正義,將瑞士從世界地圖上抹去........」

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-9-29 08:00 PM 發表
美國對任何對抗它的國家絕不留情。所以,我猜想數日之後,美國國務院將會宣布︰「瑞士銀行犯下各種大大小小金融罪行,所以美國有必要執行正義,將瑞士從世界地圖上抹去........」 ...
google map 都冇晒公信力。

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-9-29 03:25 PM 發表

你出文時有冇睇成篇嘢講乜架? 又要我幫你啦:
11%的人說他們不知道
新戰鬥機投入60億瑞士法郎(66億美元,56億歐元),但只有50.1%的選票獲得通過。 ...
我前老板係瑞士人,佢今年因疫情提早搬左返去瑞士。佢話飛機未發明以先,瑞士已經無打過杖,所以好多人覺得幾十億買戰機無咩需要。

不過依家用緊既F18真係到晒期要換,而如果係買既大多數人想轉會買歐洲戰機,唔買美國貨。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-9-30 12:04 AM 發表

我前老板係瑞士人,佢今年因疫情提早搬左返去瑞士。佢話飛機未發明以先,瑞士已經無打過杖,所以好多人覺得幾十億買戰機無咩需要。

不過依家用緊既F18真係到晒期要換,而如果係買既大多數人想轉會買歐洲戰機,唔買美國貨。 ...
睇書又唔聽書, 聽書又唔讀書, 讀書又唔溫書......文中已講咗瑞士冇打仗好耐所以戰機好舊又落後, 瑞士人公投已說明結果係咩嘢, 你仲要盲撐死都要踩美國佬??
已經列晒你睇啦, 仲要反駁:
11%的人說他們不知道
新戰鬥機投入60億瑞士法郎(66億美元,56億歐元),但只有50.1%的選票獲得通過。

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-9-30 12:40 AM 發表

睇書又唔聽書, 聽書又唔讀書, 讀書又唔溫書......文中已講咗瑞士冇打仗好耐所以戰機好舊又落後, 瑞士人公投已說明結果係咩嘢, 你仲要盲撐死都要踩美國佬??
已經列晒你睇啦, 仲要反駁:
11%的人說他們不知道
新戰鬥機投入60億瑞士法郎(66億美元,56億歐元),但 ...
即係冇結果

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-9-30 11:18 AM 發表

即係冇結果
這不是沒結果,只是認為專家確定31%/沒主見11%的人比較多而已。
軍事由專家確定是有智慧選民的表現。

但就有主見的32%,4%是美國,28%是歐洲,很明顯了瑞士一般民眾的意願吧。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]