• 瀏覽: 8,297
  • 回覆: 15
+8

早前,攬炒派組織「民陣」申請於10月1號喺港島舉行集會遊行,警方經過風險評估,認為有關公眾遊行屬人多聚集嘅高風險活動,唔單止會增加活動參與者及其他市民感染新冠肺炎嘅風險,仲會對所有市民大眾嘅生命及健康構成重大威脅,危害公眾安全及影響他人權利。警方根據香港法例第二百四十五章《公安條例》,發出反對通知書,反對上述公眾遊行。但「民陣」賊心不死,隨即就警方反對「十一」遊行進行上訴,噚日公眾集會及遊行上訴委員會經考慮主辦單位及警方嘅陳述後,維持警方反對嘅決定。

今年「十一」國慶又逢中秋,正係全港市民闔家團圓、喜慶祥和嘅日子,「民陣」本嚟唔應該喺呢個時候發動煽惑暴力、鼓吹撕裂嘅政治性遊行,加上疫情未緩解,大規模遊行會加大病毒隱形傳播風險。再綜合「民陣」過往舉辦嘅遊行屢屢催生黑暴嘅斑斑劣跡,依家重施故伎,只會再掀街頭暴力抗爭嘅惡浪。警方反對遊行、上訴委員會駁回上訴,合理、合法、必要。
自舊年6月以嚟,「民陣」發動嘅歷次遊行皆演變為暴力打砸燒事件,「『民陣』排頭、暴徒在後」已成既定嘅模式,根本就係合謀施暴,早就證明「民陣」根本無法對遊行嘅秩序和後果負責,擔唔起遊行集會組織者嘅法律責任。事實證明,民陣和攬炒派策動嘅遊行、集會,其目的只係借行使遊行集會權利之名,企圖重振黑暴聲勢、為黑暴分子街頭鬧事做掩護,意圖「使修例風波保持熱度」。香港警方嚴正執法、維護社會秩序,市民更唔應該參與非法遊行,以免墮入法網、自招人身安全風險。據了解,警方為應對黑暴無視反對通知書非法集結及可能出現突發事件,確保「十一」中秋安寧,當日將會調派唔少於6,000警力執勤,絕唔會容忍任何違法行為及會迅速果斷執法。

參與非法集結,最高可判處監禁5年;觸犯暴動罪,最高可判處監禁10年。此外,有關遊行亦可能違反「限聚令」,更可能增加新冠病毒喺社區傳播嘅風險。警方28號強調,任何人若觸犯法例,即使警方當日喺現場未能即時作出拘捕行動,喺往後仍會繼續搜證及調查,一定會追究到底。警方提醒,希望市民唔好以身試法,唔好參與任何非法活動,亦應避免親身赴高風險地區。
廣大市民為己為人為香港,都唔好以身試法,並且睇清攬炒派發動非法遊行、煽動暴力嘅真相,支持警方嚴正執法,確保市民過個平安喜慶嘅節日。

唔支持警隊唔通支持黑暴咩!
香港係咁惡劣嘅環境下仲未失守,都係全靠警隊。

支持警察執法

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-29 07:57 PM 發表
香港人不接受警暴!
香港警隊民望繼續墊底44%更給予0分
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29445999
你啲反對派點抹黑都無用,正常市民一定支持警察😎😎

差佬咁岸久, 點撐

引用:
原帖由 海灘信箱 於 2020-9-29 12:32 PM 發表
早前,攬炒派組織「民陣」申請於10月1號喺港島舉行集會遊行,警方經過風險評估,認為有關公眾遊行屬人多聚集嘅高風險活動,唔單止會增加活動參與者及其他市民感染新冠肺炎嘅風險,仲會對所有市民大眾嘅生命及健康構成重大威脅,危害公眾安全及影響他人權利。警方根據香港法例第二百四十五章《公安條例》,發出反對通知書,反對上述公眾遊行。但「民陣」賊心不死,隨即就警方反對「十一」遊行進行上訴,噚日 ...
我真係撐唔落手WO, 嘻嘻

附件

hehehe.png(968.69 KB)

引用:
原帖由 WongManTak 於 2020-9-29 07:57 PM 發表
香港人不接受警暴!
香港警隊民望繼續墊底44%更給予0分
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29445999
香港警曱已成為亞洲最費警隊, 行到邊比人小到邊

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 06:26 PM 發表
支持警察執法
渣部車都搞成咁, 點汁髮呀

附件

ER.jpg(63.25 KB)

引用:
原帖由 clareyly 於 2020-9-29 03:01 PM 發表
支持香港警方嚴正執法、維護社會秩序
見到12歲小妹妹, 大大力禁低佢就叫維護社會秩序
721又唔見警曱咁勇既

攪亂香港的人,若不繩之以法,香港絕對不得安寧,支持警察除暴安良,維持社會秩序!

引用:
原帖由 cnnbbc 於 2020-9-30 11:21 PM 發表
攪亂香港的人,若不繩之以法,香港絕對不得安寧,支持警察除暴安良,維持社會秩序!
警曱不嬲係搞亂香港, 冇佢地邊有所謂既暴徙?

睇下差佬幾岸久普通人坐係到睇報紙, 班狗就罰企
呢D係咪叫食屎柯飯?

附件

ty.jpg(507.64 KB)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]